Разбиха престъпна група за телефонни измами, закопчаха Азис и Алфата
Разбиха престъпна група за телефонни измами, закопчаха Азис и Алфата / Sofia Photo Agency

Престъпна група, извършавала телефонни измами на територията на страната, е задържана при спецакция на служители от ГД „Национална полиция", заедно с колегите им от Велико Търново и Пловдив. Четирима души са арестувани. 

На входа на Горна Оряховица бил спрян за проверка лек автомобил, в който пътували трима млади мъже на възраст 27, 28 и 29 години, двама от които братя, известни като Азис и Алфата. И тримата местни жители имат богати криминални досиета.

Най-младият е осъждан за кражби, хулиганство и управление на МПС след употреба на алкохол, има 9 регистрации за измами. Не за първи път попада в полезрението на криминалистите, припомнят от МВР. През ноември 2010 г., отново в Горна Оряховица, при операция на служители от главната дирекция и областните дирекции в Търговище и Велико Търново, той бе задържан за извършени телефонни измами в Търговище и региона.

29-годишният Азис също е осъждан за кражби, измами и хулиганство, регистриран за извършени от него множество подобни престъпления, включително измами и нанасяне на средна телесна повреда. Брат му на 28 г. също е с множество криминални регистрации за аналогични престъпления.  На адрес в града била задържана и  20-годишната приятелка на Алфата, за която е установена съпричастност към престъпната дейност на групата.

Четиримата „работели" по добре известната вече схема за телефонни измами  - звънят на случайно избрани телефонни номера и под предлог за пострадал близък, нуждаещ се спешно от пари за хирургическа интервенция, вземат от жертвите парични суми в различни размери или златни накити. От проведените оперативни действия е установено, че групата е съпричастна към извършването на подобни измами и опити за измами в страната - Пловдивска, Шуменска, Софийска област и София. Само за последната седмица полицейските органи са предотвратили над 20 опита за измами на граждани, предимно възрастни хора, на стойност над 20 хиляди лева, обобщават от ГД „Национална полиция". В хода на извършените претърсвания са иззети множество мобилни телефони и SIM-карти. На задържаните е наложена полицейска мярка за 24 часа. Работата по случая продължава.