Радослав Димитров отново обра титлите при шахматистите до 20 години
Радослав Димитров отново обра титлите при шахматистите до 20 години / Дарик нюз

За втора поредна година международният майстор Радослав Димитров събра титлите в шахмата за младежи до 19 години в личната си витрина. След като триумфира в в класическия шах, той не остави шансове на съперниците си на блиц, и на ускорен шах.Състезателят на ШК „Булмекс" се класира на първо място по ускорен шах с актив 6,5 от 7 възможни. точки Великотърновският талант победи Цветомир Борисов „Плевен ХХI", Тито Титов „Енергия 21", Радостин Рафаилов /Шумен/, Анатоли Атанасов „Плевен ХХI" и съгражданите си от ШК „Етър" - Виктор Атанасов и Емил Стефанов, а в последната партия направи реми с Даян Нинов „Марица изток" /Раднево/. На шампионата в старата столица Радостин Рафаилов се окичи със среброто с 5,5 точки. Четирима шахматисти набраха по 5 точки и раделиха трето-шесто място, но по допълнителни показатели бронзовият медал спечели плевенчанинът Анатоли Атанасов.  Даниел Ганев зае шесто място и стана най- добре представилият се състезател на ШК „Етър" на ускорен шах. Бронзовият медалист по класически шах Емил Стефанов е седми с 4,5 точки. Съотборниците му в „Етър" Кристиан Йорданов и Виктор Атанасов набраха също по 4,5 т. и са осми и девети.

Радослав Димитров стана шампион и на блиц, но вече със стопроцентов актив от 7 точки. В тази дисциплина тай надигра последователно Цветомир Борисов, Виктор Атанасов, Дарио Дерешки „Плевен ХХI", Даян Нинов, Тито Титов, Кристиан Йорданов и Радостин Рафаилов. Даян Нинов спечели сребърен медал с 6 т. По слаби допълнителни показатели лишиха етъреца Кристиан Йорданов от бронзовото отличие. Той постигна 5 т., но по допълнителни показатели зае пето място. Бронзът взе Тито Титов. Емил Стефанов е седми с 4,5 т., а Виктор Атанасов десети с 4 т.

Ива Пенчева стана вицешампион на блиц при девойките с 6 точки, набрани от 5 победи и 2 ремита. Състезателката на „Етър" победи Жени Валентинова „Енергия 21", Боряна Петрова /Шумен/, Виктория Цекова „Виктори", Александра Иванова и Полина Венкова /б.р. двете от „Плевен ХХI"/  и направи реми с Ани Крумова „Г Даскалов" /Варна/  и Доротея Нанчева „Марица-изток". Шампион с 6 т., но с по- добри показатели е Ани Крумова. При девойките титлата по ускорен шах спечели Виктория Цекова от клуб „Виктори" /Благоевград/ с 5,5 т. Великотърновката Цвета Галунова завърши четвърта с 5 т. Тя беше изпреварена по допълнителни показатели от Ани Крумова и Полина Венкова, които са съответно втора и трета. В тази дисциплина Ива Пенчева е десета с 4 т. Домакинството на ШК „Етър" позволи на най- малките състезатели на клуба да участват в шампионатите по блиц и ускорен шах.

Купите и медалите на призьорите връчи кметът на В. Търново инж. Даниел Панов. По време на награждаването той анонсира за предстоящи в началото на май "Великотърновски шахматни празници", под неговия патронаж. От 30 април до 1 май е надпреварата "Търновската царица", която е и Купа на България за юноши и девойки до 14 години. Веднага след нея стартира първи открит международен турнир "Стара столица", валиден за международен рейтинг и норми.