Яжте поне два пъти седмично риба, съветват специалистите
Яжте поне два пъти седмично риба, съветват специалистите / Дарик нюз
Яжте поне два пъти седмично риба, съветват специалистите
70053
Яжте поне два пъти седмично риба, съветват специалистите
Яжте поне два пъти седмично риба, съветват специалистите
  • Яжте поне два пъти седмично риба, съветват специалистите
  • Яжте поне два пъти седмично риба, съветват специалистите

Поне два пъти седмично рибата трябва да присъства на трапезата на всяко българско семейство, съветва Наташа Димитрова- експерт по култура на храненето. Рибата е полезна за сърдечно-съдовата система, повишава добрия холестерол и сваля лошия, намалява риска от астма и от рак на млечната жлеза, разказа тя. По думите на Наташа Димитрова средната годишна консумация на риба в световен мащаб е 14 килограма годишно, в европейски- 25 кг и едва малко над 5 кг в България.

Чуйте повече от нея в първия звуков файл.

Наташа Димитрова представи предимствата от наличието на риба и рибни продукти в менюто по време на пресконференция, на която бе даден старт на проект за подобрение престижа на продуктите от риболов и аквакултура, спечелин от Община Велико Търново.

Проектът се финансира по мярка 3.4 „Развитие на нови пазари и промоционални кампании“ по приоритетна ос 3 - „Мерки от общ интерес“ по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” за програмен период 2007 – 2013 година.

„Основната цел, която си поставяме е да популяризираме този тип храни и култури сред населението. Имаме различни целеви групи и целим промяна в нагласите на хората за разнообразно хранене”, каза заместник- кметът Снежана Данева. На 15 ноември 2013 година Община В. Търново е сключила договор за изпълнение на проекта, чиято стойност, след провеждане на обществената поръчка, е 791 338 лева.

Повече от г-жа Данева във втория звуков файл.

Празниците на рибата на територията на Общината започват на 22 февруари в Килифарево. Те ще се провеждат всяка събота- 1 март в Дебелец, 8 март в Присово, 22 март в Пчелище, 29 март в Шемшево, 5 април в Леденик, 19 април в Балван, 3 май в Ново село, 17 май в Беляковец, 31 май в Самоводене, 14 юни в Ресен и 28 юни във Водолей.

В специални шатри в центъра на селищата ще се дегустира риба и рибни продукти- по 300 порции, ще има състезания за деца и възрастни с много награди, ловене на жива риба, фотоконкурси, конкурси за най-добра рибна рецепта и др. Наградите ще са риболовни принадлежности. Накрая ще бъде издадена книга с най-добрите рибни рецепти, която ще се разпространява безплатно. Помислено е и за хората с увреждания, както и за настанените в Старческия дом, за които ще има специални порции, за да дегустират рибните продукти.