Протестите в Картала предизвикаха извънредна общинска сесия
Протестите в Картала предизвикаха извънредна общинска сесия / netinfo
Извънредна сесия заради социалното напрежение в кв. „Картала” свиква общинският съвет от 14часа.

От няколко седмици жителите на квартала организират протести заради започналата сеч на близката борова гора. Иницативен комитет събира подписка за спиране на сечта.

Община Велико Търново няма нормативни права да се разпореждат със зелените площи или да извършват контрол с разпореждането им, тъй като боровите насаждения попадат в частни терени, които са придобити по законов път, съобщават от Община Велико Търново.

Спорният терен от 53 декара гора е собственост на Ганелин Ташевски. Според експерти в Районно управление на горите превръщането на горския масив в жилищна територия е извършено законосъобразно. Според Закона за горите всеки собственик на гори може да кандидатства за изключването на неговия терен от горския фонд и за промяна на предназначението му, както е направено в конкертния случай.

Протесите срещу изсичането на гората в квартал Картала продължават. Извънредната общинска сесия, предизвикана от сложната ситуация, която се превърна в сериозен обществен проблем, е свикана по искане на 21 общински съветници.