Преподаватели във ВТУ представят възможности за спорт в града
Преподаватели във ВТУ представят възможности за спорт в града / Личен архив

ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” стартира в Трявна проект „Градски спортни събития като туристически продукт” по програма „Учене през целия живот” на Европейската комисия. В нея с участието на бакалаври, магистри и докторанти от Алма матер, HUB HOGESCHOOL-UNIVERSITEIT BRUSSEL, DAUGAVPILS UNIVERSITY, KATHO UNIVERSITY COLLEGE, KLAIPEDA UNIVERSITY.

В работната програма са заложени събития, които са синтез от практикума на градски спортове, рекреация и стрийт култура. Участието на студентите и преподавателите от университетите-партньори в подготовката и реализирането на специалните събития спомага за споделянето на добри практики, компилирането на подходящи дейности, адаптиране според социалните условия и техния трансфер в специфичната среда на държавите участнички.

Участниците в програмата бяха приети от кмета на Трявна инж. Драгомир Николов, който ги приветства и засвидетелства своето удовлетворение от възможността градът да бъде своеобразен домакин на събитията, заложени в проекта. В своето изказване той подчерта, че организирането и провеждането на такива дейности допринасят за популяризирането на активностите на открито, както за гражданите на Трявна, така и на гостите на града. По този начин Трявна ще обогати предложенията за отдих, социално и културно многообразие. Те могат да станат част от емблемата на града и да му дадат нова идентичност.

Екипът от студенти и преподаватели поканиха гражданите и гостите на Трявна на 11 май да участват в турнир по стрийтбол, който ще се проведе в СОУ “П. Р. Славейков” от 10,00 часа, както и в големия спортен празник на 17 май от 17,00 часа в центъра на града. В него ще бъдат представени възможности за активности на открито в условията на градска среда – каране на ролери, скачащи кокили, танци на открито, боче, удбол и др. Координатор на Интензивната програма е доц. д-р Милена Алексиева, а ментори  са преподавателите гл. ас. д-р Светослав Стефанов и гл. ас. Стоян Денев – всички от катедра ТМФВ при Педагогически факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”.