Каталуния референдум
Каталуния референдум / БГНЕС, архив
Ситуацията след референдума в Каталуния е много интересна, защото има опит за прецедент в историята, коментира политологът проф. Тодор Галунов.

Пътни блокади и демонстрации парализираха Каталуния (СНИМКИ)

„Ние към момента дълго време коментирахме случая BREXIT, тоест напускането на Великобритания от ЕС, но тук не може да се поставят точни паралели, защото Великобритания напусна като държавен политически организъм. При случката в Каталуния има опит една територия от държава-член на ЕС да напусне самата държава. От това, което виждам, атаките, които каталунците водят, са срещу централното правителство в Испания, а не срещу ЕС. Така че тук разликата е доста сериозна. Според мен испанското правителство прекали. Явно е, че по никакви европейски норми няма как да се оправдае каквото и да е насилие над граждани, които искат да се самоопределят по някакъв начин. Тук разбира се има и казус – Конституцията на Испания не позволява подобен референдум, но когато, в крайна сметка, едно население иска да се отдели, дори в чисто юридически план да не постъпва напълно прецизно, насилието е напълно недопустимо“, обясни проф. Галунов и уточни, че това е една слаба точка в политиката на испанското правителство.

Отборът на "Барселона" ще стачкува заради полицейското насилие в Каталуния


По думите му насилието, което е факт, ще даде един специфичен ореол на лицата, които са пострадали, да се определят като политически герои, а това по-скоро ще допринесе за разделението на испанското общество. Политологът бе категоричен, че ЕС за в бъдеще трябва да прецизира някои свои норми, тъй като в случая сме изправени пред хипотетичен казус – ако територията на една държава, която е член на ЕС, напусне държавата, дали тя остава в ЕС или трябва да го напусне.

Вучич: Каталуния е пример за лицемерието на ЕС

„Доколкото виждам последните индикации като реакции на Брюксел показват, че по-скоро трябва да напусне Съюза, но ние до сега в историята имаме няколко напускания, които са забравени от част от читателите. Когато Франция създава Европейската общност за въглища и стомана, Алжир е част от нейната колониална система и тогава заедно с Франция и Алжир влиза в Европейската общност. Когато през 1962 година Алжир получава независимост, той трябва да определи да остане в общността и решава да напусне. По този начин можем да тълкуваме и събитията в Дания, когато Гренландия се отделя от нея и в средата на 80-те години Гренландия напуска Европейската общност. Тук, обаче, случаят е доста по-различен и може да има вратичка Каталуния да остане в ЕС. Сега ще започнат едни дълги преговори, в които основен акцент ще бъдат по-големите права на Каталуния и ще се говори за федерализация. Струва ми се, че със съдействието на европейските институции ще се направи всичко възможно Каталуния да остане на този етап като част от Испания. След това насилие, много дълго време ще трябва да има своеобразно политическо помирение. Като цяло Европа трябва да реагира на този казус. Няма как да има такова насилие и Европа, която изповядва едни общочовешки демократични принципи, да стои мълчалива. ЕС, освен всичко друго, изповядва човешки права в цялата тяхна многоаспектност", каза експертът и отбеляза, че при всяко положение насилието е основно нарушение на човешките права.

ЕК призова за диалог между властите в Каталуния и Мадрид


Според проф. Галунов, има моменти, в които човешките права трябва да бъдат поставени дори над правните норми. Той уточни, че дори конституционно Испания не позволява подобен референдум, но това население е упорито и иска да напусне държавата, никой не може да го спре.

"Рано или късно може да се промени и самата Конституция, която пречи на това отделяне. Все пак това е територия с близо 7 милиона и половина граждани. Така че както и да го погледнем, тук има издълбана дълбока пропаст между населението, което се самоопределя като каталунско, въз основа на езиков признак, и испанското население. Според мен преговорите ще започнат. На първо време референдумът ще бъде обявен за незаконен и противоконституционен – нещо, което вече на практика е факт. След това ще започнат да се търсят пътища за уреждане на въпроса. Вариантът да се споразумеят е твърде възможен, за да се създаде едно крехко политическо сътрудничество, тоест ще оставят въпроса за решаване от бъдещото поколение. Ако евентуалната федерализация на проблема се окаже успешна, може би Испания ще закрепи своята цялост. Ако проблемът се задълбочи, ще станем свидетели на нови подобни опити. Пак казвам – това беше един критичен ден за Европа, която трябва да реши кой принцип да спазва – ненарушимост на границите или човешките права", допълни проф. Галунов. 

Властите в Каталуния: ЕС да осъди Испания за нарушаване на правата на гражданите


Експертът уточни, че Европа не е била изправена скоро пред подобен политически казус – правото на гражданите или правото на държавата. По думите му никой не може да задължи друг, а още повече една част на държавата да задължи другата непременно действащото политическо устройство да й харесва. "Когато на гражданите нещо не им харесва, трябва да се водят съответните политически преговори за промяна. Това очаквам и аз – начална фаза на много тежки преговори. Ще има и призиви за търсене на отговорност. Виждаме, че каталунските политически елити призовават Европа да накаже Испания, така че този казус скоро няма да се реши. Аз мисля, че все пак политическият разум ще надделее, тъй като Европа е създадена, за да осигури мирно развитие, свободно движение и общуване на хората, с право на установяване, а не да конфронтира отделните народи и етноси помежду си. Това е голямо изпитание за Европа и ще видим нейните политически лидери дали ще се окажат на висотата на новите политически предизвикателства", обясни проф. Галунов.

В заключение политологът обобщи, че ситуацията в Каталуния е един тлеещ стар конфликт, но подобно противопоставяне е новост за политическата конструкция на ЕС.