Европейската комисия
Европейската комисия / Guliver/Getty Images
Европейската комисия призова за бързо преминаване към диалог между властите в Каталуния и в Мадрид.

Съгласно испанската конституция неделното гласуване в Каталуния бе незаконно, се посочва в изявление на комисията, прочетено от говорител на институцията. За ЕК това е вътрешен въпрос за Испания, който трябва да бъде решен по силата на конституцията, добави говорителят.

Настоящият състав на ЕК, както и предишният, вече се произнесоха, че ако бъде свикан референдум, съобразен с конституцията, това ще означава, че напускащият държавата регион ще напусне и ЕС. Извън правния поглед, ЕК вярва, че е време за единство и стабилност, не за разделение.

Каталуния реши на референдума: Иска независимост

Призоваваме всички бързо да преминат от противопоставяне към диалог. Насилието никога не може да бъде средство в политиката. Вярваме във възможностите на премиера Мариано Рахой да се справи при пълно спазване на конституцията и основните права на гражданите, допълни говорителят.

Попитан по повод настояването на евродепутати от различни политически групи срещу Мадрид да бъде задействана процедурата по чл. 7 от договора за ЕС - отнемане правото на глас в Съвета - говорителят отговори, че ЕК е готова да участва в подобен разговор в Европейския парламент. Той уточни, че това следва от подчинеността на комисията на евродепутатите.

Мадрид размаха пръст на Каталуния, може да й отнеме временно автономията

Засега ЕК няма роля в двустранния диалог между властите в Каталуния и Мадрид, посочи говорителят в отговор на въпрос дали комисията ще стане посредник в този случай. Той настоя, че въпросът с референдума за независимостта на Косово не може да бъде сравняван с каталунския референдум заради "специфичния контекст". По неговите думи в случая с Косово е имало становища на ООН, на Съвета на ЕС, на международната общност.

Не мога да говоря за неща, които не мога да докажа, заяви говорителят в отговор на въпрос дали ЕК знае за руска намеса покрай каталунския референдум. Много лоши неща бяха направени, някои от нас бяха ударени от тролове и ботове, но можем само да предполагаме (кой стои зад тези действия), допълни говорителят на комисията.

Руски експерт: Ситуацията в Каталуния се разви по най-лошия възможен сценарий

Изявления във втория ден на октомври бяха първата реакция по същество от страна на ЕК по повод събитията в Испания. До референдума ЕК избягваше отговори на тези въпроси, но на пресконференцията на следващия ден темата бе осъждана в продължение на близо час.

Досега ЕК повтаряше единствено позицията, известна от комисията под председателството на Жозе Барозу, че въпросът за Каталуния е вътрешен за Испания, както и че ако автономната област напусне испанската държава, тя ще напусне и ЕС, и ще трябва отново да кандидатства да бъде приета в Общността.
БТА