Подготвят оздравителна програма за болницата в Павликени
Подготвят оздравителна програма за болницата в Павликени / Sofia Photo Agency

Нова апаратура за диагностика и лечение на стойност 180 000 лв. очаква да получи болницата в Павликени. Средствата са заложени в проектобюджета на общината, който ще бъде гласуван на предстоящата сесия на местния парламент. С парите ще бъдат закупени рентген, дефибрилатор и инфузионни помпи, които са най-належащи към момента.

На последната общинска сесия в Павликени съветниците опростиха задължения на болницата в размер на 41 500 лв., след като през лятото бяха гласували за лечебното заведение безлихвен заем от 60 000 лв. за плащане на натрупани сметки за ток.

Досега болницата е успяла да издължи само 19 500 лв. и затова Общинският съвет взе решение останалите пари от заема да бъдат опростени, обясни кметът инж. Емануил Манолов. По думите му болницата има натрупани стари задължения, като само за лекарства възлизат на около 350 000 лв.

Кметът планира оздравителна програма за павликенската болница. Преди това обаче външен експерт ще трябва да изготви доклад за състоянието на здравното заведение, след което ще бъдат набелязани мерки за стабилизиране на дружеството.

В болницата в Павликени работят няколко отделения - детско, вътрешно, нервно, хирургично, урологично и отделение за рехабилитация. Родилното отделение беше затворено през април, като родилките от Павликени и Сухиндол се пренасочват към Велико Търново.