Почитат Горнооряховския суджук с двудневен фестивал
Почитат Горнооряховския суджук с двудневен фестивал / Община Горна Оряховица

Празник на Горнооряховския суджук ще се проведе днес и утре в  железничарския град.

Фестивалът се организира в рамките на проект „Мостове към бъдещето", финансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Регионално развитие", от държавния бюджет на Република България и от бюджета на Община Горна Оряховица.

"Кулинарна парти зона" ще бъде отворена в 17 часа в парк Градската градина, където посетителите ще се забавляват в кулинарен денс клуб с маски, изобразяващи кулинарни фигури. Час по- късно там започва концерт на Поли Паскова и професионална танцова формация „Чинари". Програмата предвижда още празнично шествие с балони, цветни конфети и подвижна платформа. Кулинарни фигури от цветя и арки под формата на суджук ще украсят мястото на събитието и пътя на шествието. Хора в костюми на зеленчуци, надуваеми фигури на кулинарна тематика и живи статуи ще бъдат част от фестивала.

 Утре в 10 часа е официалното откриване на празника, като в програмата ще се включат самодейни състави от община Горна Оряховица.

Шоу за млади таланти пък ще предложи сцена за изява на творци в областта на музикалното, танцовото и театрално изкуство, вдъхновени от кулинарните традиции. Ще бъдат отворени творчески работилници „Кулинарни мостове" за различни изкуства.

В работилницата за грънчарство всеки желаещ, под ръководството на специалист, ще има възможност да изработи предмет от глина. В къта на художниците млади творци ще рисуват картини, а в този на фотографите ще се изработва дигитален фотоалбум на събитието.

Предвижда се и кулинарно състезание „Да сготвим заедно", което цели да насърчи партньорството и комуникацията между хората от различните етноси в общността при приготвянето на ромски и български ястия. Редица състезания, игри и викторини на кулинарна тематика, забавни скечове и сценки ще допринесат за приятната атмосфера на събитието. Фестивалът ще приключи утре вечер в 20 часа с концерт на поп-фолк изпълнителката Ивана и илюминации.