Питейни води наводняват къща на жена от планинския град Елена. Потърпевшата е в безизходица и търси за съдействие. Водата се събира в избеното й помещение. Поради тази причина не може да се направи ремонт, а и е застрашена конструкцията на сградата, разказва NOVA.

„Мояето мазе от година и половина се пълни с вода. Тя, по мое мнение, идва от преливника. Искам да направя дренаж, но трябва да е сухо, за да се направи ремонт”, сподели потърпевшата Светлана Василева.

Tеч от години наводнява дворове в радомирското с. Жедна (ВИДЕО)


В община Елена имат проблем със сушата. Къщи в близост до дома на Светлана дори нямат питейна вода и ползват кладенци. За режима, в който са част от улиците в града, са наясно и от ВиК.

„Наистина водата от резервоара си прелива. Това е в следствие на обилните дъждове и снегове, които паднаха. Всяко селце и махала в Еленския балкан си има свой водоизточник. Основният каптаж, така да се каже, „живна” едва тази зима, препълнен е”, обясни Стефан Минчев от „ВиК – Елена”.

Преливащата вода от каптажите обаче не може да се канализира. И изтича в канавката, а оттам и в домовете на хора, като Светлана.

„Не мога да кажа дали водата дренира под пътя или това са подпочвени води. Единственото, което можем да направим, е да продълбочим допълнително канавката, за да поема и дъждовните води от ската отсреща”, добави кметът на община Елена Дилян Млъзев.
NOVA