Даниел Панов
Даниел Панов / DarikNews.bg, архив
Уважаеми учители, преподаватели, будители,
творци, дейци на културата и изкуствата,
скъпи ученици и студенти,
 
Най-искрено и сърдечно ви поздравям с Деня на българската просвета и култура, на славянската, българска писменост!
24 май е един от най-обичаните, най-българските и най-светли за нашия народ празници. Днес повече отвсякога трябва да бъдем родолюбци и да се гордеем, че сме българи! Делото на светите братя Кирил и Методий носи знание, култура, просвещава и одухотворява целия славянски свят.
Кирилицата е уникално нематериално наследство, което ние, българите, сме дали на Европа и света! Кирилицата е българска национална гордост! Днес 300 милиона души пишат с нашите букви, а българската азбука е една от трите официални в Европейския съюз!
От името на всички великотърновци изказвам искрена благодарност и дълбоко признание към вас, учители! Вие сте днешните горди и достойни наследници на светите братя Кирил и Методий! Вие давате знания, грамотност и просвета на нашите деца. Вие ги възпитавате в дух на родолюбие – да познават историята, да обичат България и Велико Търново.
Благодаря и на всички дейци на изкуствата, културата, науката и духовността, на великотърновската академична общност, на хората в читалищата. С вас Велико Търново е образователен, научен, културен и духовен център на България.
 
Бъдете здрави и все така обичайте България!
Честит празник!
 
Даниел ПАНОВ
Кмет на Община Велико Търново
Председател на Управителния съвет на
Националното сдружение на общините в Република България