Паметна плоча на град Елена намери място в Алеята на възраждането във Варна
Паметна плоча на град Елена намери място в Алеята на възраждането във Варна / netinfo
Кметът на община Елена инж. Дилян Млъзев и зам.-кметът на Варна Коста Базитов откриха в Алеята на паметните за България места в Морската градина паметна плоча на еленския възрожденец и просветител Иван Момчилов. Кметът Млъзев постави и пръст от Дасколивницата – първото българско класно училище, което Момчилов основава в родния си град през 1844 г., запазено и до днес като музей и национален паметник на културата.

Събитието уважиха граждани от Варна, най-вече еленчани, живущи в морската столица, имаше и представителна група от Елена.

Алеята е открита на 1 ноември 2001 г. по инициатива на Община Варна с идеята в нея да бъдат подредени важни символи на националната памет. Родолюбивото начинание намира отзвук и прием сред обществеността, не само на Варна, но и на десетки градове в страната. Днес на едно от най-посещаваните места в Морската градина, сред красиви цветя, подредени  една срещу друга, напомнят за свети места и личности, вече 31 мраморни плочи. „Възрожденска Елена е място, в което българското не е изтляло, град с традиции и славна история, за който се радваме, че намира място в патриотичната алея“, каза Коста Базитов, един от инициаторите за нейното създаване.

„С положената тук пръст символично пренасяме възрожденския дух на Елена. Иван Момчилов е паметна личност не само за родния си град, но и за цяла България – просветител, учител, училищен реформатор и автор на много учебници и помагала. В Даскалоливницата на Момчилов се учат през Възраждането първите будители на нацията, които пръскат семената на просвещението, науката, културата и националната идея в 64 града и 31 села по българските земи“ – подчерта в словото си кметът инж. Дилян Млъзев. Той благодари на общинското ръководство на Варна за реализирането на инициативата, а също и на еленчанката Веска Николова, живуща в морския град. Нейна е първоначалната идея, която намира подкрепа от Община Елена и Ротари клуба в града.