Отново силанизират детските зъби
Отново силанизират детските зъби / снимка: Impact Press Group

Вторият етап на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата стартира от началото на месеца във Велико Търново. Той включва безплатно силанизиране на първите постоянни дъвкателни зъби при малчуганите от 6 до 8-годишна възраст. Кампанията ще продължи до края на ноември, като във всеки общински град са разкрити специализирани зъболекарски кабинети.

Родителите могат да се възползват от програмата и да изберат дентален кабинет, а също и да се обадят за повече информация на безплатния телефон 0800 14546.

Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата е петгодишна и трябва да приключи до 2014 г. Здравният ефект обаче ще се усети по-късно, но настоящата силанизация ще предпази първите постоянни зъби на децата от тежки евентуални усложнения.

Поставянето на силанти (запечатването на фисури, ямки) притежава огромен потенциал за елиминиране на зъбния кариес при децата, като създава бариера между зъба и бактериите, които го причиняват, обяснява денталните специалисти.