насилие над деца
насилие над деца / screenschot/vbox7
Около 30 човека събра протеста срещу насилието над деца в детски градини и училища във Велико Търново. Председателят на  Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система Васил Николов уточни, че броят на протестиращите не е голям, тъй като родителите в старата столица не са се сблъсквали с агресията в учебните заведения.

„Въпреки това, и тук се изказаха мненията, които чуваме в цялата страна – същите проблеми, същите мнения, същите препоръки. На протеста присъстваха както родители, така и учители и всички са учудени от позицията на синдикатите за мандатност на директорите, за увеличаването на заплатите, за ранно пенсиониране и т.н. В същото време са готови да излязат на протест за видеонаблюдението, което в крайна сметка не пречи на учителите, които вярват в себе си и които нямат какво да крият, защото това е една сигурност и за тях. Все пак много от учителите също са обект на агресия – именно затова ни подкрепят и на всеки наш протест има и учители", каза Васил Николов.

По думите му крайното решение не е нито на Министерството, нито на синдикатите, но след като чуят мнението на обществото може да има някакво отражение. Васил Николов отбеляза, че над 90% от родителите подкрепят исканията на организаторите, които са внесли 14 предложения в Народното събрание.

Протестиращите носеха плакати с надписи „Агресията ражда агресия! Да защитим децата в България“, „Нашата отговорност като възрастни е да създадем среда, която не е благоприятна за насилие!“ и други. Протестът бе охраняван от полицаи.

След Велико Търново предстоят протести и в други градове - на 18 февруари в Перник, а следващата седмица в още 4 града - Пловдив, Стара Загора, Хасково и Русе.