Около 200 млн. лв. е недостигът в общинските бюджети
Около 200 млн. лв. е недостигът в общинските бюджети / Дарик нюз
Около 200 млн. е недостигът в общинските бюджети
66938
Около 200 млн. е недостигът в общинските бюджети
  • Около 200 млн. е недостигът в общинските бюджети

Депутатите от БСП- Марияна Бояджиева, Милка Христова и Петър Кънев, и от ГЕРБ Георги Марков, както и общински съветници се включиха в Ден на диалога между законодателната и местна власт, организиран от Национално сдружение на общините в Република България.

Темата на дискусията в Ритуалната зала на Община В. Търново бе “За конкретни и реални промени в условията за развитие на общините” и бе презантирана от главния финансист на общината Мариян Маринов.  Работният форум бе откри от кмета на старата столица Даниел Панов, който подчерта, че на общините се прехвърлят отговорности от Държавата, за които те нямат ресурс в бюджетите си. Градоначалникът заяви, че общините настояват  за бързи мерки за подобряване на нормативната среда за дейност на местното самоуправление и законодателни промени. Даниел Панов посочи като важни за промени законите за финансите, териториално- селищното устройство, рибарството и аквакултурите, доходното облагане. По последния закон общини настояват 3% от данъците на техните жители да остават в местните бюджети. На този етап недостигът в общинските бюджети е около 200 милиона лева, информира още кметът.

Чуйте го в звуковия файл.

Денят на диалога се провежда от 1998 г. насам. На тези срещи едновременно в цялата страна (б.р. по избирателни райони) се събират за дискусия народни представители, председатели на общински съвети, кметове на общини, областни управители, експерти, неправителствени организации и медии. Форумите, провеждани по еднакъв дневен ред, подготвен с аргументирани материали от НСОРБ, са посветени на въпроси от изключителна важност за местното самоуправление, както и на очакваните от общините, законодателни промени за следващата година.