Общината и Трапезица-1902 се разбраха за Туристическия дом, спират да се съдят
Общината и Трапезица-1902 се разбраха за Туристическия дом, спират да се съдят / DarikNews.bg

Община Велико Търново и ТД „Трапезица- 1902" са се разбрали и спират делата по между си за Туристическия дом в центъра на града, съобщи Георги Димитров. Секретарят на дружеството уточни, че те се отказват от иска за собственост, а Общината от претенциите си за пропуснати ползи от 130 000 лева на година.

Съдебните дела, които целяха да се изясни собствеността на туристически дом „Трапезица", продължават вече няколко години. Така обаче имотът не може да се експлоатира нормално и се амортизира. Общината към момента е ответник по дело в Окръжен съд - Велико Търново за отстъпване собствеността и предаване владението на 97,40 % идеални части от туристическия дом на Български туристически съюз - София.

Второто дело, по което Общината е ищец, е срещу дружество „Трапезица - 1902" за заплащане обезщетение за ползването на туристическия дом. Общинският съвет вече гласува да се прекрати делото. Същото ще направи и Българският туристически съюз, чийто Управителен съвет е взел това решение още през февруари.

От „Трапезица- 1902" искат от Общината да им даде за ползване за десет години напред хотелската част на туристическия дом срещу ремонт и поддръжка. По този начин дружеството ще може да подпомага дейността на различните си клубове и хорови формации и провеждането на различни мероприятия.