Обновен гастроентерологичен кабинет откриха в болницата в Горна Оряховица

Обновен гастроентерологичен кабинет откриха в болницата в Горна Оряховица
Обновен гастроентерологичен кабинет откриха в болницата в Горна Оряховица / DarikNews.bg

Обновен гастроентерологичен кабинет откриха днес в МБАЛ "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица. Кабинетът е  с последно поколение фиброгастроскоп, който е  уникален за великотърновска област, а новата апаратура е от 2016 г. и съчетава едновременно диагностични с терапевтични функции.

"С този съвременен апарат ще се направи качествен скок и тъй като с него може да се прави не само диагностика, но и лечение. По този начин нашите пациенти ще могат да бъдат лекувани така, както това се прави във всяка една модерна болница както в България, така и в чужбина", каза управителят на горнооряховската болница  д-р Иван Иванов. Той обясни, че заболяванията на храносмилателната система са трета по честота причина за хоспитализация в цялата страна и в горнооряховската болница.

Фиброгастроскопът е производство на японската фирма "Олимпус“ и допреди пет- шест години се ползвал за бебета и деца, тъй като е много фина система. Медицинската апаратура вече се ползва и  за възрастни, обясни д-р Любомир Костурков, зав. гарстроентерологичния сектор в Първо вътрешно отделение на болницата.

Апаратът  е с пълна HD- резолюция, което облекчава работещите с него лекари. С апаратурата се правят ендоскопски изследвания на стомаха, хранопровода  и червата, което е много полезно  за ранна превенция на пациенти, наследствено обременени от онкологични гастроентерологични заболявания. С фиброгастроскопа може да се осъществява и  безкръвна микрохирургия.

Апаратурата се ползва и при изваждането на попаднали чужди тела в организма.

Новата апаратура  е на стойност 80 хил. лева, а  част от средствата са осигурени от бюджета на Община Горна Оряховица.Ремонтираният кабинет бе осветен от енорийският свещеник отец Зоран. Откриването уважи кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. Градоначалникът благодари на ръководството на болницата, че работи с ентусиазъм за нейното развитие и подчерта, че Общината ще продължи да подпомага лечебното заведение.

Над 100 хил. лева общински пари са били осигурени за 2016 г. за лечебницата в Горна Оряховица. С тях  е закупена апаратура.  В тазгодишния проектобюджет за лечебното заведение са заделени отново 100 000 лева за закупуване на скенер.