Нов водопровод може да реши дългогодишен проблем с безводието в свищовско село
Нов водопровод може да реши дългогодишен проблем с безводието в свищовско село / www.sxc.hu

Нов водопровод може да реши дългогодишния проблем с недостига на питейна вода в свищовското село Хаджидимитрово. Населеното място е на воден режим от години. То е разделено на две зони. Докато едната част получава вода 12 часа, другата част на селото е без вода. Следва 12 часово безводие за цялото, село след което се пуска вода за другата половина на селото.

На състояла се среща в Хаджидимитрово, в присъствието на свищовския кмет Станислав Благов и на ръководствата на двете кооперации, е взето решение да се продължи работата по намиране на начин за намаляване загубите на вода, която влиза в селото. Това ще стане чрез изграждане на съвсем нов водопровод с дължина 1200 - 1300 метра. Работата по неговото реализиране е започнала преди седмица. Съоръжението ще бъде с полиетиленова тръба Фи-125, която ще се вкопае в земята.

Идеята е от вододайните зони да се доставя вода в селото, без да има загуби. Сегашният довеждащ водопровод е изграден преди години и на всеки три метра има гумени съединения, които реализират загуба на вода. Очаква се около седмица с техника на ВиК да се прокопае участъкът от 1200 - 1300 метра, където ще бъде положен водопроводът. Средствата за новия водопровод се осигуряват от Община Свищов и двете кооперации в селото - "Победа 93" и "Хаджи Димитър", като те се поделят по равно между общината и земеделските сдружения.

Проблемът с над 20 годишна история ще бъде решен, едва когато селото започне да получава вода от водоизточник, където количествата вода са постоянни, като например този при село Вардим, смята кметът на Хаджидимитрово.

През миналата седмица в Хаджидимитрово се осъществи допълнително захранване с вода на новоизградената фурна, собственост на кооперация "Победа 93". Това е сторено, за да може фурната да получава вода от двете части на селото и да има автономно захранване с вода.