Нов кабинет и ремонтирано детско отделение в болницата в Свищов
Нов кабинет и ремонтирано детско отделение в болницата в Свищов / www.svishtov.bg

Нов модерен педиатричен кабинет и ремонтирано детско отделение бяха открити в Многопрофилната болница в Свищов. Педиатричният кабинет е ремонтиран и оборудван по проект на Асоциацията на дунавските общини "Дунав". Той се финансира от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Дейностите му включваха цялостно оборудване и обзавеждане на 23 специализирани педиатрични кабинети в дунавски общини, партньори по проекта. Кабинетът за община Свищов бе обособен на етажа на детско отделение в болницата. Проектът за него е на стойност 18 800 лева, от които 3 000 лева бяха осигурени от Община Свищов, която участва като партньор в изпълнението му.

Извършен бе цялостен ремонт на обособените помещения и оборудване с компютърна конфигурация, климатик, хладилник, електрическа печка, прахосмукачка. Доставено е и модерно оборудване, като електрокардиограф, два инхалатора, аспиратор, детски стетоскоп, кантар-ръстомер, бактерицидна лампа, стерилизатор и бебешка везна.
Ремонтът на детското отделение включва подмяна на дограмата на вратите и прозорците в отделението, пребоядисване, ремонт на санитарните възли и помощните помещения за персонала, подмяна на осветителните тела. За целта от общинския бюджет бяха отпуснати 50 000 лева. Материали и парични средства са предоставили и няколко свищовски фирми. Рисунките, украсили отделението, са изработени и дарени от децата от Дневния център за деца с увреждания.