Нараства броят на заболелите от диабет у нас
Нараства броят на заболелите от диабет у нас / netinfo
3% от българите страдат от диабет, като сред болните у нас има и 3 500 деца, а броят им ежегодно се увеличава, съобщи доцент Илона Даскалова, председател на Българска диабетна асоциация. Днес във В. Търново започна вторият национален конгрес с международно участие на Асоциацията. Форумът преминава под мотото “Възможности за редукция на сърдечносъдовия риск при метаболитни нарушения”. В конгреса участват американските ендокринолози проф. Барбара Хауърт и професор Джим Хауърт. Според тях 179 милиона души са болните от диабет в световен мащаб, а през 2030 година се очаква те да достигнат 325 милиона
Американските специалисти съобщиха, че между 20% и 35% от децата по света страдат от наднормено тегло, което е сигурна предпоставка за развитието на захарен диабет. Сред рисковите фактори са още заседналия начин на живот, липсата на двигателна активност, неправилното хранене и тютюнопушенето.
Лекарите съветват да се обръща голямо внимание на това какви продукти се консумират и колко мазнини съдържат те. Прекомерното им присъствие в човешкия организъм също води до диабет. Наред с останалите предпоставки за диабет, специалистите препоръчаха да не се подценява и стресът, който се превръща в ежедневие. Превенцията на заболяването е единствения начин да се ограничат последствията от него.