Наградиха участниците в конкурс за карикатури срещу тютюнопушенето
Наградиха участниците в конкурс за карикатури срещу тютюнопушенето / снимка: РЗИ

168 ученици от Великотърновска област участваха в конкурс за карикатури на тема "Тютюнопушене", обявен от Регионалната здравна инспекция по повод 21 ноември - Международния ден без тютюнопушене. Тази седмица организаторите определиха класираните на първите места в надпреварата и раздадоха награди.

В конкурса са представени 198 рисунки на ученици от 10 училища на община Велико Търново и СОУ "Иван Момчилов" в град Елена. От тях за оценка бяха допуснати 176 творби, изработени от 146 ученици. Жури с председател Анна Павлова, старши експерт в Регионалния инспекторат на образованието, е класирало най-добрите карикатури, определени в две категории - от 5 до 7 клас и от 8 до 12 клас.

На първите три места в двете възрасти бяха класирани Йорданка Станева, Анна Хабоян, Георги Атанасов, Снежана Иванова, Ева Герджикова и Пламен Георгиев. Те получиха ваучери по 70, 40 и 20 лв., които могат да използват в магазин за черна и бяла техника. Наградите връчиха д-р Нели Иванова, зам.-шеф на РЗИ, д-р Диляна Вачкова и Росица Димитрова от дирекцията по социални дейности и здравеопазване в общината.

Според регламента на конкурса награда се присъжда и на училище, представило най-много творби в конкурса. Това е ОУ "П. Р. Славейков" представило 70 карикатури, нарисувани под ръководството на Борислав Нешев. Училището бе премирано с ваучер от 40 лв. и грамота. Организаторите раздадоха и пет поощрителни награди за ученици. Всички останали участници в конкурса и педагозите, съдействали при изработката на творбите получиха грамоти. Наградите са осигурени от Община Велико Търново в рамките на детската компонента на програма СИНДИ „Здрави деца в здрави семейства".