/ Община Свищов
Първият в България и на Балканите античен фестивал ще се открие за пореден път в Свищов и римския град Нове!

Празнично шествие изпълни улиците на Свищов по повод 24 май (СНИМКИ)

Петнадесетото издание на Фестивала на античното наследство „Орел на Дунава“ ще се проведе от 7-ми до 9-ти юни 2019 г. На сцената ще покажат умения, сила, автентични оръжия и облекла над 220 реенактори от Италия, Румъния, Украйна, Молдова и България.

Сред участниците в ХV Фестивал са най-влиятелната група за антични исторически възстановки в Европа - Gruppo Storico Romano от Италия, атрактивните румънски групи за възстановки Garda Apulum - Legio XIII Gemina, Асоциация „Danais”, Historia Renascita, както и Geto-Dacians from Moldova.

Виртуозните ездачи от „Багатур” и Уникалното огнено шоу на Oгненa група „Феникс” от Козлодуй и тази година ще застанат до домакините - свищовските реенактори от „Първи Италийски легион”, за да представят най-доброто от българските исторически възстановки на свищовска сцена. 

Славимир Генчев спечели първата награда от Националния литературен конкурс за поезия „Биньо Иванов"

За първи път във фестивала ще се проведат Големите гладиаторски игри „Колизеум“, в които вместо индивидуални демонстрации всички гладиатори ще се съберат в неповторимо състезание за любовта на публиката и най-атрактивен двубой и гладиатор.

Начало на гладиаторските игри ще даде драматичната сцена „Двете гладиаторки“ в изпълнение на Gruppo Storico Romano. Сцената описва нощта преди битката между двете най-известни римски жени-гладиаторки, чиито имена и до днес четем по релефите на древните останки на Колизеума. 

В програмата ще видим уникалната реконструирана римска музика на  Histriones  (хит на италианската музикална сцена и радиа), античните танци на Nimfele Dace и Пагане, трагедията „Един ден в дома на Пизон“ на Gruppo Storico Romano. В сцената Император Нерон е поканен от своя приятел на поредния гуляй, но този път не всичко завършва така, както е започнало…

Особено атрактивни са демонстрациите на „Багатур”  по виртуозна конна езда в Нове. Големият парад на участниците ще се проведе на светлината на факли по улиците на Свищов след церемонията по откриването. Традиционната кулинарна битка между участващите исторически групи се очаква да е особено ожесточена и както обичая повелява, ще завърши с масова дегустация от публиката. 

ОУ „Филип Сакелариевич“-Свищов отбеляза 204 години от своето създаване (СНИМКИ)

Решителната голяма битка в събота вечер ще противопостави всички участници - римляни и варвари! Римската армия ще използва своята артилерия и ненадмината военна тактика, за да подчини враждебните племена, а резултатът ще е неясен до края! 

Нов акцент в програмата ще са ателиетата и работилниците за малките фенове на историята. В събота и неделя те ще работят постоянно на фестивална територия, за да демонстрират, но и да дадат на всеки желаещ възможност да се включи в античните занаяти, да поиграе антични настолни игри, да нареди мозайка, да нарисува митична сцена или да бъде гримиран с варварските цветове на войната.

Организатори на събитието са Община Свищов, Исторически музей - Свищов и Съвет по туризъм - Свищов. По време на фестивала, кметът на Свищов ще връчи традиционните награди "Златен Орел".

Лауреат на „Златния орел“ за опазване на културно-историческото наследство е откривателят на Каварненското съкровище през миналата година, изтъкнатият български историк и археолог Доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей.

Лауреат на „Златния орел“ за популяризиране на българската култура е любимият български поет, композитор и изпълнител Михаил Белчев, след 50 години на сцена и стотици концерти и турнета в 15 държави.