Елена Чамуркова
Елена Чамуркова / личен архив
Властта е особен вид афродизиак, особен вид наркотик. Един силен мъж може да преспи с най-красивата жена и повече да не я пожелае. Докато ако преспи само една нощ с властта, я иска за цял живот.

В това е убедена Елена Чамуркова – автор на роман, който разбуни духовете и накара много политици да се изчервяват. Става дума за книгата „Обществена поръчка“, която съвсем скоро бе издадена.

Доскоро авторката бе емблема на политическата журналистика във Велико Търново. Тя обаче взе трудното решение да се оттегли от професията. Причината – умора от начина, по който се случват нещата зад кулисите и на политическата сцена. Първият абзац от книгата й се ражда в деня, в който Елена Чамуркова напуска работата си, а целият роман завършва само за три месеца.

„Обществена поръчка“ вдига завесата за моменти от журналистическата, общинарската и политическата работа, които остават скрити за хората. Основната сюжетна линия се върти около подготовката на изборна кампания и за същинското й случване.

Действието на романа не се развива никъде конкретно – създаден е така, че където и да се чете той, да звучи познато. Читателят разбира за интриги, задкулисните договорки и корупционни моменти, свързани с апетитните обществени поръчки.

„В книгата не става дума само за една конкретна обществена поръчка, а за феномена обществена поръчка. Обществените поръчки дори са отделен герой в романа. Нещо като метафора на корупционната среда, в която, за съжаление, живеем“, обясни Елена Чамуркова.

Елена Чамуркова
личен архив

Важно уточнение за всички политици, които тя е срещала по журналистическия си път, а днес разгръщат романа с притеснението, че ще се открият в него – абсолютно всички герои в книгата са художествена измислица.

Сред героите на Елена Чамуркова няма нито един, който да е само положителен или само отрицателен – представя хора от плът и кръв с техните страсти, проблеми, малки победи и големи падения, като всеки от тях преживява някаква метамофроза.

Все пак авторката на „Обществена поръчка“ не устоява на изкушението и включва неща от практиката си, разказани достоверно с помощта на художествените способи. „В романа много хора ще се разпознаят на принципа гузен негонен бяга. Знам, че с книгата хвърлям камък в блатото, защото това е роман и за мръсните тайни на властта и обслужващата журналистика като цяло“, посочва Елена.

Иначе авторката на романа споделя, че работата по книгата й е донесла и предизвикателства. Посочва, че не я бива в природните описания и че е леко недодялана в секс сцените. Въпреки това в романа има и такива, защото това също е част от живота.

„Мисля, че добре съм се справила с характерите. Беше ми голямо предизвикателство да описвам диалог между двама мъже. Притеснявах се дали ще успея да пресъздам „по мъжки“ разговора, мислите, манталитета“, каза Чамуркова и подчертава, че не се взима насериозно, не се изживявам като писател. Но ми беше много лесно да го напиша, приятно беше", категорична е тя.

Елена Чамуркова
личен архив

Издател и редактор е Нейко Генчев. Провокативната корица е негово дело. Символизира двойнствения живот на мъжете с власт, които като че ли по правило имат любовници, и слага на корицата дамски крак в дълъг секси чорап.