Квартет  Етно войсис с нови престижни отличия
Квартет Етно войсис с нови престижни отличия / снимка: личен архив

С куп награди се завърна от участия в страната и чужбина великотърновският квартет "Етно войсис" при катедра "Музика" на Педагогическия факултет на Великотърновския университет. През юли квартетът участва в два международни фестивала - Единадесети международен фестивал в турския град Буюкчекмедже и в Европейския шампионат по фолклор "Евро фолк 2010" в Несебър и Слънчев бряг.

Поканата към „Етно войсис" бе отправена от горнооряховския фолклорен ансамбъл „Сидер войвода". Талантливите инструменталисти и певици застанаха на една сцена редом до представителите на Унгария и Турция. В общ музикален блок прозвучаха изпълненията на трите групи.

В Европейския шампионат по фолклор „Евро фолк 2010", който   се проведе в Несебър и Слънчев бряг, „Етно войсис" се представи с пет песни в категория обработен фолклор. Наградите, които спечелиха чаровните и талантливи момичета, са златен медал в съответната категория, първа награда, европейски шампион, лауреат, както и най-голямата награда Гран при.

След многобройните си изяви квартетът продължава да обогатява репертоара си с авторски песни, обработени специално за тях от именити композитори в областта на обработения фолклор. Предстоящите ангажименти на квартета не спират само в границите на България, момичетата са мотивирани да вземат участие на международен фестивал в Прага, Чехия, през месец ноември. Тяхна голяма цел е издаването на CD, включващо нови и модерни аранжименти, които да развиват и популяризират българската народна песен и сред младото поколение.