/ Община Горна Оряховица

В рамките на 13-то издание на Празника на горнооряховския суджук, 7-9 юни 2019, Община Горна Оряховица обявява Конкурс за най-добре направен домашен суджук от говеждо месо.

Конкурс за най-добре направен домашен суджук ще се проведе на Празника на горнооряховския суджук

Желаещите да участват в конкурса трябва да донесат 1 бр. суджук на 8 юни - събота до 11:00 ч. в парк „ Градска градина“-Горна Оряховица или да го изпратят до 7 юни на адрес: Горна Оряховица 5100, ул.“Антим Първи“ 1, Исторически музей, до Теменуга Йорданова.

Финалът на конкурса ще бъде в парк „Градска градина” от 15.00 часа, където жури от технолози на трите фирми производители на Горнооряховски суджук - „Р.А.-03-БОБИ” ООД, „Родопа-Г.Оряховица-96” ЕООД и „Стефанов – Ив. Стефанов - 04” ЕООД, ще избере най-добрия домашен суджук. Победителите ще получат атрактивни награди.

И тази година организаторите на Празника в лицето на Община Горна Оряховица и трите суджукарски фирми са предвидили богата и атрактивна програма. На 7 юни по традиция в парк „Градска градина“ започва ХХІІІ Регионален преглед на старата градска песен „Божури“.

От 17.30 ч. празникът продължава с фолклорна програма на съставите при НЧ „Брата Грънчарови – 2002“. Час по-късно на сцената ще се качат Оркестър „Здравец“ и Нелина.

Официалното откриване на Празника на горнооряховския суджук е насрочено за 11.00 ч. на 8 юни. След церемонията, програмата в парк „Градска градина“ ще продължи с изпълнения на самодейни състави от общината и гости.

Отново ще има много кулинарни игри, викторини, които разбира се ще бъдат придружени с атрактивни награди. Вечерта от 18.00 ч. започва фолклорна програма с участието на Димитър Аргиров, Оркестър „Експрес бенд“, Жоро Любимеца и Валя. От 23.00 ч. на пл. „Георги Измирлиев“ гостите на Празника ще могат да видят атрактивен 3D мапинг с тематика посветена на горнооряховския суджук.

Горнооряховският суджук е включен в интерактивната карта на винено-кулинарния туризъм в страната

Третият ден от празника ще продължи с програма на самодейци от общината и гости. В неделя е финалът на конкурса за домашно приготвено ястие „Без суджук не може!“. Желаещите да участват в конкурса трябва да приготвят едно или няколко ястия, в които горнооряховският суджук да бъде основен продукт или да присъства като декорация към него. За участие в кулинарната надпревара се допускат както индивидуални, така и колективни участници (читалища, клубове и др. организации).

Приготвените ястия трябва да бъдат донесени в парк „Градска градина” до 10.00 часа на 9 юни. Финалът на конкурса ще бъде от 10:30 до 11:30 часа в парк „Градска градина“, където всеки участник трябва да презентира своето ястие пред жури от технолози на трите фирми производители на Горнооряховски суджук – „Р.А.-03-БОБИ” ООД, „Родопа-Г.Оряховица-96” ЕООД и „Стефанов–Ив. Стефанов-04” ЕООД. Победителите ще получат атрактивни награди.

От 15.00 ч. в Художествена галерия „Недялко Каранешев“ ще бъде открита изложбата с картини от ХХ Международен пленер „Живописатира“. В него по традиция участват както художници от Сдружение Гоарт, така и творци от страната и гости от побратимените градове.

От 18.00 ч. започва вечерната фолклорна програма с участието на Национален фолклорен ансамбъл „Българи“, Албена Вескова и Крум Крумов. По традиция празникът ще завърши с празнични илюминации, а от 23 .00 ч на пл. „Георги Измирлиев“ отново ще бъде показан тематичен 3D мапинг.

Изненадата за гостите на празника тази година ще бъде изработването на скулптура от дърво на тема суджук. Пред погледите на всички тя ще бъде изработена от Крум Велков, а творбата му ще остане да краси парк „Градска градина“.

От Историческия музей са приготвили богат набор от сувенири, които ще бъдат изложени на специален щанд в парка. Постоянната експозиция в Музея, посветена на горнооряховския суджук, ще е безплатна в дните на празника.