/ Община Горна Оряховица

Горна Оряховица и горнооряховският суджук са включени в интерактивната карта на винено-кулинарния туризъм в страната. Те са част от Дестинация - Стари столици, която включва: Велико Търново, Горна Оряховица, Шумен, Търговище, Плиска, Велики Преслав, Габрово.

Поетапно се отстраняват проблемите в уличното осветление в община Горна Оряховица

Освен горнооряховски суджук, туристите, които ще преминат по тази дестинация, ще могат да опитат още еленски бут, пестил от сини сливи - “габровски шоколад”, пълнени раки с булгур - червени чушки, които се пълнят с булгур, сирене и орехи, оризато - постен ориз на фурна, болярски сърми - правят се на бавен огън, мешаница - гювеч с месо, което се прави в Арбанаси. Ще могат да дегустират и Осмарски пелин - прочутото вино се прави в с. Осмар и има характерен горчив вкус, който се дължи на едноименната подправка.

В региона се произвеждат също висококачествени вина Шардоне, Мерло, Пино ноар и др. Предлагат се също дегустационни турове и опознавателни беседи с участието на енолог. Туристите могат да посетят също и историческите хълмове Царевец и Трапезица, Арбанаси, Хотнишка екопътека, Еменска екопътека, Даскалоливницата, Елена, Славейковото училище, Търговище, Шуменска крепост, Мадарският конник, Осмарски скални манастири, Ханкрумски скални манастири, Плиска и Никополис ад Иструм.

Започнаха поетапни ремонти пътната настилка в Горна Оряховица

Картата включва общо 12 дестинации, които са дигитализирани и достъпни на сайта на Министерството на туризма. Те са разработени по проект „Сподели България“, който се реализира съвместно от Министерството на туризма и Министерството на земеделието, храните и горите.

Интерактивната карта дава възможност с един клик на избрана дестинация да се получава информация за туристически атракции, в региона, за типични кулинарни специалитети и виното, характерни за района. Включено е и описание на туристическите забележителности в дестинацията, всяка е отбелязана с точното си географско местоположение. Това може да помогне на туристите по-лесно да намерят тези обекти, които искат да посетят.

Винено-кулинарните дестинации са избрани да бъдат 12, за да отговарят на броя на месеците в годината. Те включват 55 общини, на територията на цялата страна, близо 120 туристически забележителности и характерните за всеки регион вино и кулинария, над 80 характерни храни и 12 традиционни вина.