/ netinfo
Камъни, изхвърлени в съдовете за битова смет, застрашиха функционирането на инсталациите в Регионалната система за управление на твърди битови отпадъци, която бе изградена край с. Шереметя.

Неизвестните към момента автори на недобросъвестните прояви създадоха реален риск както от увреждане на съвременните сепариращи машини, така и на камионите по сметосъбиране. Подобни действия причиняват щети за сериозни суми и изискват отделянето на допълнителни средства за необходимите ремонти.

Община Велико Търново апелира към жителите на Старата столица, общината и на всички общини, чиято смет постъпва в системата, да не изхвърлят строителни материали и камъни в съдовете пред домовете им и по улиците. Сметта от този тип следва да бъде транспортирана до Депото за строителни отпадъци, намиращо се край с. Леденик.

Регионалната система за твърди битови отпадъци бе изградена със средства по Оперативна програма „Околна среда“ 2007-2013, с инвестиция в размер на 33,2 милиона лева. Депото обезпечава третирането и обезвреждането на цялото количество битова смет, която постъпва от териториите на общините Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Елена, Златарица и Стражица.

Системата за управление на отпадъците отговаря на съвременните европейски практики, като е изграден пълен цикъл за обработка и са включени всички възможни сепаратори. 

Благодарение на високата ефективност на работата и пълната натовареност на съоръженията голяма част от събраните и обработени отпадъци се превръщат в суровина за преработващата индустрия.