/ Община Горна Оряховица

Горна Оряховица за четиринадесети път ще бъде домакин на Международния конкурс за популярна песен „Нова музика“. Песенният форум ще се проведе от 19 до 21 април. Конкурсът, утвърдил се като един от най-устойчивите и авторитетни в България, отново ще събере на една сцена млади изпълнители от няколко държави.

Храна за социалнослаби ще събират в Горна Оряховица

На този етап участие са потвърдили 140 деца и младежи от Румъния, Беларус, Молдова, Азербайджан, Косово, както и от София, Търговище, Варна, Русе, Бургас, Стара Загора, Разград, Велико Търново, Полски Тръмбеш, Генерал Тошево, Шумен, Хисаря, Свиленград, Тутракан, Благоевград, Самоков, Своге и, разбира се, от Горна Оряховица.

Конкурсът се организира от НЧ „Напредък - 1869“ и Община Горна Оряховица и е под патронажа на Министерството на културата. Тазгодишното му издание е посветено на 150-тата годишнина на НЧ „Напредък - 1869“.

Според статута на конкурса, участниците се явяват в 2 категории - индивидуални изпълнители, разпределени в 4 възрастови групи, и вокални формации в 2 възрастови групи. Участниците се представят в два тура с песни по избор, без селекция след I тур.

Комисията за защита от дискриминация организира открита приемна за граждани в Горна Оряховица

От тази година е добавен трети тур, в който се състезават участници от III и IV възрастова група и II група при вокалните формации, показали най-висок резултат в предишните два тура. Класираните за III тур се състезават за трите най-големи награди на конкурса - Гран при, Награда на спонсорите и Награда „150 г. НЧ „Напредък - 1869“.

За първи път публиката на конкурса ще има възможност да даде своя глас за най-добре представил се изпълнител в I и II възрастова група. Наградите на публиката са осигурени от спонсори.

По традиция статуетката „Гран При” на ХІV Международен конкурс „Нова музика” е изработена от горнооряховския художник Илия Банков, а сигналът на конкурса е на друг горнооряховчанин - Валентин Тонков.

12 000 лв. от бюджета е заделила Община Горна Оряховица за стимулиране на талантливи ученици

Творчески директор на конкурса е Почетният гражданин на Горна Оряховица и основател на вокалната школа в града Аделина Колева. Именно по линия на нейните контакти с беларуската изпълнителка Гюнеш Абасова в Горна Оряховица ще пристигнат изпълнителите от Беларус, Азербайджан и Молдова. Конкурсът се развива в правилната посока.

Тази година е заложен един-единствен критерий, по който ще се оценяват изпълнителите - креативност. В България има 75 конкурса, постоянно излизат нови и нови. На тях се явява един постоянен контингент, от години се пеят едни и същи песни.

Фактът, че за „Нова музика“ в Горна Оряховица идват нови гласове, на които се дава шанса да покажат класата си, говори сам по себе си за мястото на конкурса. Той дава ново начало, коментира Аделина Колева.

Община Горна Оряховица стартира процедура за избор на членове на Съвета на децата

Изпълненията на младите таланти ще бъдат оценявани от престижно международно жури. Тази година негов председател ще бъде Нели Рангелова. Членове на журито са Милена Добрева - вокален педагог в Национално музикално училище в Бургас и художествен ръководител на Вокален ансамбъл „Фортисимо”, Десислава Станкова - един от най-успешните вокални педагози в страната и ръководител на Вокална школа „New voices” - Търговище, Гюнеш Абасова - вокален изпълнител от Република Беларус, Шеки Ходжа - композитор и аранжор от Косово, Валентин Мунтеан - композитор от Румъния.