Искат 1000 лева минимална заплата за професионален футболист от лятото
Искат 1000 лева минимална заплата за професионален футболист от лятото / netinfo
1 000 лева трябва да стане минималната заплата на професионален футболист от лятото, съобщи във В. Търново генералният секретар на Асоциацията на българските футболисти Георги Бойчев. Той бе в Старата столица, за да анонсира провеждането на турнир за купа “Кока- Кола”, по програмата “Децата и футбола”. От следващия сезон в трудовите договори на играчите ще бъдат описвани всички възнаграждения, които ще получават от клубовете си, досегашните допълнителни анекси отпадат, информира още г-н Бойчев. При нередовно плащане на състезател, треньор или служител БФС вече може да отнема лицензът на клубовете и по време на първенството. Предстои създаване на Арбитражен съд към Футболния съюз, който ще се произнася по спорните въпроси между играчи и клубове. В него Асоциацията и отборите ще имат равен брой представители, председателят ще бъде избиран по предложение на БФС.
“Ние искаме да бъде намален и броя на чужденците, защото смятаме, че петима са твърде много и ограничават възможностите за развитие на младите футболисти. Вероятно и това ще стане, но ще са даде гратисен период на клубовете от две години. В крайна сметка Асоциацията се бори да защитава интересите на нашите футболисти, нали за това правим и тези турнири за деца, които подхващаме за девета година”, коментира Георги Бойчев. 35000 таланти са обхванати до сега по програмата “Децата и футбола” и всички са получили пълна екипировка. През тази година турнири за купа “Кока- Кола” ще има в 25 града.
Във В. Търново надпреварата е в петък и събота и в нея ще участват осем отбора. В Първа група са тимовете на: “Етър- 1924”, “Академик”, “Аркус” и “Янтра” /П. Тръмбеш/. Във втора жребият противопоставя “Левски” /Стражица/, “Локо” /Г. О./, “Ботев- Бали” и “Чумерна”. Право на участие имат момчета родени след 1 януари 1996 година. Секретарят на Зоналния съвет на БФС във В. Търново Страцимир Тинчев информира, че за първи път в групите ще се играе всеки срещу всеки, /в предишните издания отборите изиграваха по два мача в предварителната фаза/, а срещите ще са в две полувремена от по 15 минути. Така всички тимове ще изиграят по четири срещи. Отборите ще получат екипировка и топки от “Кока- Кола”, предвидени са и девет индивидуални награди. Двубоите в ДКС “В. Левски” започват на 21 март от 9 часа, финалът е в празничния за В. Търново 22 март от 11, 45 ч.