Даниел Панов се срещна с британския посланик, англичани от региона се включиха в дарителската кампания за Хитрино
Даниел Панов се срещна с британския посланик, англичани от региона се включиха в дарителската кампания за Хитрино / DarikNews.bg, архив
Над 4000 деца и младежи от Велико Търново се включиха в празничното шествие за 24-ти май. Всички те са възпитаници на великтоърновските детски градини и училища. Участниците  носеха портрети на Светите братя Кирил и Методий, на техните ученици и последователи, на бележити дейци на науката, образованието, културата и изкуствата от старопрестолния град и България.


В шествието, за пръв път от 20 години насам, официално се включиха и студенти и преподаватели от Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". Програмата продължи с празнично слово на кмета на старопрестолния град инж. Даниел Панов и концерт пред сградата на Музикално – драматичния театър „Константин Кисимов“.

"Днес, на 24-ти май, Велико Търново чества не само Празника на българската просвета и култура, но и многобройните си и значими постижения като град и като народ в областта на образованието, културата, изкуствата и духовността. На тази дата почитаме не само светите братя Кирил и Методий, но и техните днешни достойни духовни наследници и продължители на делото им. Ние помним, че писмеността и културата са особено важна част от българската идентичност, от усещането ни да бъдем горд и достоен народ с вековна история. Изказвам своята дълбока и сърдечна благодарност на всички, които създават духовният разцвет и просперитет на старата българска столица – Велико Търново“, с тези думи започна словото на кмета на старата столица. 

Инж. Даниел Панов благодари и на учителите, които освен на предметите, които са част от образователната система, учат децата на родолюбие и преклонение пред вечните български ценности. 

„Благодарности отправям и към изявените ученици, които печелят награди и отличия на олимпиади и състезания и носят престиж, респект и уважение за Велико Търново като водещ образователен и духовен център на България. Благодаря на всички институции и хора, които с делата и постиженията си в областта на изкуството и културата правят Велико Търново българската духовна столица“, допълни инж. Даниел Панов.

По време на честванията бяха прочетени и имената на наградените вчера учители – носители на общинската награда „Патриарх Евтимий Търновски“. Тя се присъжда ежегодно на изявени културни дейци. Благодарствен молебен отслужи свещеноиконом Славчо. На церемонията присъстваха зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова, областният управител на Велико Търново проф. Любомира Попова, народни представители от Великотърновски избирателен район, председателят на Общинския съвет - Велико Търново Венцислав Спирдонов, десетки културни дейци, учители, ученици и граждани.

Точно в 18.00 часа близo 800 aбитypиeнти oт Випycк 2017 щe дeфилиpaт кaтo хoливyдcки звeзди пo чepвeн килим в цeнтъpa нa Вeликo Tъpнoвo. Пpaзничнo шecтвиe щe имa в двe пopeдни вeчepи нa 24 и 25 мaй, a в нeгo ce oчaквa дa ce включaт зpeлocтницитe oт 13 yчилищa в гpaдa. 200-мeтpoвaтa чepвeнa пътeкa щe бъдe oпънaтa пo yлицa „Вacил Лeвcки“ пpeд тeaтъpa, a двaнaдeceтoклacницитe щe минaвaт пo нeя зaeднo c клacнитe cи pъкoвoдитeли и диpeктopитe нa yчилищaтa.



Пъpви пo чepвeния килим днес щe пpeминaт 16 зaвъpшвaщи млaдeжи oт СУ „Вeлa Блaгoeвa“. Слeд тях ca зpeлocтницитe oт СУ „Емилиян Стaнeв“, СУ „Влaдимиp Кoмapoв“, ПГ пo мoдeн дизaйн, Хyмaнитapнa гимнaзия, Стapoпpecтoлнaтa гимнaзия пo икoнoмикa и ПГ пo cтpoитeлcтвo, apхитeктypa и гeoдeзия „Ангeл Пoпoв“. Пocлeдни в пpaзничнaтa вeчep щe дeфилиpaт възпитaницитe нa Езикoвa гимнaзия „Пpoф. д-p Аceн Злaтapoв“.

По традиция, от 21.00 часа на крепостта Царевец, ще бъде излъчен и аудио – визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.
Резултат с изображение за звук и светлина царевец дарик