Празник за хората от „Орел“ – кино на открито от ОУ“Ив.С.Тургенев“
Празник за хората от „Орел“ – кино на открито от ОУ“Ив.С.Тургенев“ / netinfo
Откриването на фестивала е с балканската сага на един европейски владетел, в която има и българско участие. „Белгийският крал” е копродукция на Белгия, Холандия и България. Сценаристи и режисьори са Петер Бросенс и Джесика Удуърт. Киноразказът проследява приключенията по балканските пътища на крал Николас III, който бърза да се прибере от Истанбул до Белгия. Филмът ще бъде представен от директора на София Филм Фест Стефан Китанов, който е сред продуцентите на лентата.

филми
netinfo

Следващото заглавие в програмата (29 юни, 21 часа) е „Пеле: Раждането на една легенда” на режисьорите Джеф и Майкъл Цимбалист.

За 30 юни е програмиран „Лудетини” на режисьора Паоло Вирдзи с участието на Валерия Бруно Тадески, която има награда за най-добра актриса за тази си роля от фестивала във Валядолид. На същия фестивал филмът получава и две от най-големите награди – „Златно копие” за най-добър филм и наградата на публиката.

филми
netinfo

Финалът на кинофеста в Горна Оряховица е с „Другата страна на надеждата” на актуалния финландец Аки Каурисмаки (1 юли, 21.00 ч.). За тази си лента той получи „Сребърна мечка” за най-добър режисьор от Берлин 2017.