Хартиените вестници изчезват след 10 години?
Хартиените вестници изчезват след 10 години? / sxc.hu
Хартиените вестници изчезват след 10 години
48102
Хартиените вестници изчезват след 10 години
  • Хартиените вестници изчезват след 10 години

Вестникарската индустрия в световен мащаб е застрашена от изчезване. За кратък период от пет години вестниците рязко влошават своите финансови показатели и техните приходи ще продължат да спадат. Мрачната прогноза се съдържа в изследване, представено на кръгла маса във Велико Търново на тема „Качественият вестник, интернет и новите медии".

Проучването е направено от д-р Иван Михалев, отговорен редактор на в. „Капитал" и преподавател във Факултета по журналистика на Софийския университет. Неговото изследване проследява тенденциите на развитие както на чуждестранни, така и на български вестникарски издания.

Американски изследовател е прогнозирал годината на изчезване на хартиения вестник - 2043 г. Има и по-песимистични прогнози, като тази на медийния магнат Рупърт Мърдок, според който след 10 години вече няма да има хартиени вестници.

Интернет превърна вестниците от продавачи на новини на хартия и на реклама в нещо като малки информационни агенции, каза д-р Иван Михалев. Според неговото изследване целият вестникарски бизнес е под натиск от пет години насам, тъй като мигрирането на хората в интернет неминуемо води до миграция и на рекламодателите. Вестникарските тиражи падат с всяка изминала година.

Изданията бяха застрашени от остър срив в приходите си още преди да започне кризата, коментира журналистът. По думите му колкото повече вестниците разчитат на реклама, толкова все по-малко разчитат на приходи от тираж, а това ги прави силно уязвими.

Чуйте повече в звуковия файл.

Кръглата маса във Велико Търново се организира в рамките на изследователски проект „Пресата в условията на интернет и новите медии", който се осъществява с подкрепата на Фонд „Научни изследвания" към Министерството на образованието, младежта и науката. Във форума участваха още проф. Милко Петров от Софийския университет и неговите колеги от ВТУ - доц. Маргарита Пешева, доц. Лъчезар Георгиев и докторант Георги Игнатов.