Георги Първанов: Партия Помак е нов опит да се раздели българската нация
Георги Първанов: Партия Помак е нов опит да се раздели българската нация / DarikNews.bg
Георги Първанов: Партия "Помак" е нов опит да се раздели българската нация
68490
Георги Първанов: Партия "Помак" е нов опит да се раздели българската нация
  • Георги Първанов: Партия "Помак" е нов опит да се раздели българската нация

Създаването на партия “Помак” е нов опит да се раздели българската нация, каза във Велико Търново експрезидентът Георги Първанов. Той определи новата политическа инициатива като обречена, но не изключи тя да създаде напрежение. Според Първанов новият политически проект на Ефрем Моллов прави опит за ново разделение на базата на религиозния принцип. Изобщо това е част от политиката на разкол, която някой упорито подклажда в българското общество като цяло, каза Георги Първанов.

Във Велико Търново неговият екип инициира две дискусии – за културно-историческото наследство и за държавността. “Нужни са промени в законодателството, свързани с Консултативния съвет по национална сигурност при президента. Този орган трябва да стане по-работещ и ефективен, защото не може един партиен лидер да блокира работата му, коментира президентът от 2002 до 2012 г. Според Първанов Консултативният съвет трябва да може да взема решения, задължаващи всички институции и партии, а не просто да излиза с препоръчителни становища. Една такава промяна на функциите на КС може да бъде заложена при по-мащабна промяна на Конституцията като цяло, смята експрезидентът.

По повод ситуацията в БСП Първанов заяви, че ще се въздържа от коментари колкото се може повече. Според него не само БСП, но всички партии очевидно не са в кондиция и това е проблемът на политическата система у нас. Едно от нещата, които трябва да се случат, е радикална промяна на партиите. Целта и амбиция на моя екип е да търсим оздравяване на политическата система, нов тип консолидация, но на друга, здрава основа, посочи Първанов. Той уточни, че подкрепя правителството и му желае успех и пълен мандат, за да изпълни поетите ангажименти.

Идеите от дебатите и дискусиите, които експрезидентът провежда в страната, ще бъдат качени на специална интернет платформа, която ще тръгна от следващата седмица.