/ Община Свищов
В София се проведе бизнес форум в рамките на V-та среща на Съвместната комисия по търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество между Република Азербайджан и Република България. На двустранната срещата, организирана от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, присъстваха представители на министерства на двете страни.

Министърът на икономиката участва в кръгла маса на тема „Образование, бизнес местна власт“ в Свищов

При откриването на форума министърът на енергетиката г-жа Теменужка Петкова отбеляза, че отношенията между България и Азербайджан са изключително добри и приятелски, на най-високо политическо ниво - „Това дава голямо предимство и е сериозна основа за развитието на двустранните отношения във всяка една област".
 

кмет форум
Община Свищов


Тя допълни още, че именно в рамките на такъв бизнес форум бихме могли да създадем условия и равни възможности за това икономическо сътрудничество между двете страни, с реални резултати.

Кметът на Свищов ще представи пред азербайджански компании Дунавския парк за икономическо развитие

Министърът на енергетиката подчерта още, че търговският стокообмен между България и Азербайджан през 2017 години бележи ръст от 38%. По покана на посланика на Република Азербайджан в Република България д-р Наргиз Гурбанова, кметът на Свищов Генчо Генчев представи потенциала на Община Свищов пред 28 азербайджански компании.
 

кмет форум
Община Свищов


В индивидуални срещи кметът на Свищов представи бизнес възможностите за инвестиции, като изтъкна геостратегическото местоположение на града и предимството, което има с прекия излаз на река Дунав - като важен международен воден път, свързващ Европа и Азия.
 

кмет форум
Община Свищов


Той презентира и свищовския икономическо-технологичния обществен парк, който има потенциала да се нареди сред модерните и предпочитани зони, предлагащи отлични условия за инвестиция. Азербайджанските компании проявиха интерес към минералните извори на територията на общината и вино производството в района.

Генчо Генчев имаше възможност да разговаря лично и с министъра на селското стопанство на Република Азербайджан Инам Керимов, който подчерта, че Република Азербайджан е готова да засили икономическото сътрудничество и търговските отношения между двете страни.