ромски фестивал
ромски фестивал / netinfo
 
Заместник-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков и вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова откриха четиринадесетото издание на Детския фестивал „Отворено сърце”. В продължение на три дни стотици деца и ученици от цяла България, както и десетки формации от училища, читалища и неправителствени организации ще се веселят в старата българската столица. Те ще представят наученото в свободно-избираемата си подготовка „Фолклор на етносите“, а също и традиционна музика, занаяти, обичаи и обреди.

В залата на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” дипломати, представители на държавни, образователни и социални институции, организации и сдружения уважиха откриването на превърналия се в традиционен фестивал. „Отворено сърце” е организиран от Център за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе“ и подкрепен от Община Велико Търново.

В приветствието си към стотиците присъстващи в залата на театъра Ганчо Карабаджаков подчерта, че фестивалът е пример как чрез взаимното опознаване на етносите и културите става ясно, че различията не са заплаха, а богатство и възможност. „Преди 14 години, когато идеите за интеграция бяха все още екзотика и по-скоро теория, ние във Велико Търново създадохме това събитие. Започнахме го с ясното съзнание, че интеграционните политики не се правят от днес за утре, а са процес, който продължава с години и с поколения. Фестивалът „Отворено сърце” е част от стратегията ни за интеграция, в която акцентът е поставен върху работата с децата и младите хора. Затова и резултатите са налице”, каза Ганчо Карабаджаков. Той пожела на всички участници да бъдат здрави, да се представят успешно и да останат с чудесни спомени от Велико Търново.

ромски фестивал
netinfo


В приветствените си думи вицепрезидентът Илияна Йотова изтъкна, че Велико Търново, освен сред най-красивите български градове, е пример как различните етноси могат да живеят в разбирателство и взаимна подкрепа. „За мен винаги е било голяма чест, когато в Европа България се сочеше като страната с най-добрия етнически модел и беше давана за пример за много по-развити страни. Днес Вие давате една чудесна възможност на тези деца да споделят своята култура, да ни направят съпричастни към незабравими моменти и да ни покажат своите таланти. Сигурна съм,ч е освен всичко това Фестивалът ще създаде много приятелства“, каза още Илияна Йотова. Тя подчерта и, че изборът на Велико Търново за домакин на събитието не е случайна. По думите й, именно старата българска столица е пример за това как хора от различен етнически произход могат да живеят в разбирателство.

ромски фестивал
netinfo


„Днешният уникален фестивал е не само открита сцена за детски таланти, но той е и открит урок за всички нас, че културното многообразие трябва да се толерира и развива, защото в него е кодирано нашето бъдеще“, посочи още вицепрезидентът. Тя подчерта и, че основната цел на българското общество е да възпита всички свои деца и отправи пожелание това да се случи един ден.

ромски фестивал
netinfo