Френски топполицай гостува в Областната дирекция на МВР
Френски топполицай гостува в Областната дирекция на МВР / ОД на МВР- В. Търново

Заместник- директорът на Френското звено за издирване, подпомагане и намеса при кризисни ситуации /RAID/ Жан- Пиер Депре и ръководството на Българския специализиран отряд за борба с тероризма гостуваха в Областната дирекция на МВР във В. Търново. Целта на визитата бе гостите да се запознаят с организацията на Специализирано тактическо звено за бързи действия (СТЗБД) при ОДМВР - В. Търново, въоръжението и екипировката с която разполага.

Великотърновският отряд бе избран измежду всички в страната, като най- добре подготвен, водещ целогодишен тренировъчен процес и с множество участия в специализирани полицейски операции. По време на визитата френският топполицай видя презентация на дейността на специализираното звено от основаването му преди 10 години, през въоръжението до специализираните операции, в които е участвало.

По информация от Областната дирекция г-н Депре е останал възхитен от резултатите, които постига великотърновският специализиран отряд. „Бил съм в много държави, запознал съм се с работата на много такива изключително добре подготвени отряди, но трябва да призная, че това, което е постигнато тук, е на много високо ниво. Много е важно, че членовете на специализираното звено са всъщност действащи полицаи, които имат ежедневен поглед върху криминогенната обстановка в региона и не са загубили връзката с реалността", коментира Жан - Пиер Депре.

В края на срещата директорът Областната дирекция комисар Живко Коцев връчи на госта плакет с емблемата на Специализирано тактическо звено за бързи действия във В. Търново. В отговор заместник- директорът на RAID свали от якето си своята емблема и я подари на комисар Коцев.

Жан-Пиер Депре е в България по покана на заместник- вътрешния министър Димитър Георгиев. Целта на посещението му е да представи реформата, извършена през 2009 г. във Франция, на силите за специални операции и създадената служба за единно ръководство по време на кризи.