Фирми от строителството, млекопреработването и туризма масово работят в сивия сектор
Фирми от строителството, млекопреработването и туризма масово работят в сивия сектор / DarikNews.bg
Фирми от строителството, туризма и млекопреработването масово работят в сивия сектор
42034
Фирми от строителството, туризма и млекопреработването масово работят в сивия сектор
  • Фирми от строителството, туризма и млекопреработването масово работят в сивия сектор

Между 35 и 45% е делът на сивата икономика в България, показват данни от изследване, направено по проект „Ограничаване и превенция на неформалната икономика". Той се изпълнява  от Асоциацията на индустриалния капитал в България, в партньорство с  КНСБ за периода 2009 - 2013 г.

Проектът е финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд. Проектът бе представен във Велико Търново на среща с представители на бизнеса, регионалните власти, държавни институции и социални партньори. За изучаване и ограничаване на сивата икономика експерти от Асоциацията на индустриалния капитал са разработили нов композиционен индекс, наречен  "икономика на светло". Той съчетава данни от официалната статистика и социологически проучвания.

Делът на сивата икономика във Великотърновска област е малко над 41%, сочат още данните от проучването. Укриването на обороти и дължими данъци като ДДС и корпоративен данък печалба и контрабандният внос са сред основните проявления на неформалната икономика у нас. Такова е и неплащането на пълния размер на осигуровките на работниците, като те официално работят на договор с много по-малка заплата от действителната.

В сивия сектор попадат масово фирми от строителството, туризма и млекопреработването, съобщи доц. Стефан Петранов, преподавател в Софийския университет и водещ експерт по проекта. Той прогнозира, че до края на годината делът на сивата икономика у нас ще намалее, заради мерките, които правителството предприема, за да извади на светло оборотите на фирмите.

Чуйте звуковия файл.

България се нарежда в челните места на страните от Европейския съюз с най-голям дял на сивата икономика, като данните са почти еднакви с Румъния, където е отчетена сива икономика около 35 - 40%. В челната четворка влизат също Гърция и Италия. Най-нисък е делът на неформалната икономика в Авскрия - около 8% и Германия - около 10 - 12 на сто.