Детска градина Соня възпитава най-малките членове на комитета В. Левски в България
Детска градина Соня възпитава най-малките членове на комитета В. Левски в България / netinfo

Повече от 10 години децата от група „Пчелица“ при ЦДГ „Соня“- Велико Търново са най-малките членове на Общински кометет  „Васил Левски“.  По данни на Националния комитет,  оказва се, че търновските малчугани са най-малките членове на комитета в България.

На тържествен ритуал бяха приети поредния випуск участници.  Присъстваха родителите на търновчетата, които подкрепиха идеята за ранното възпитание на децата в патриотизъм и родолюбие.

Членските карти на малките родолюбци бяха връчени от Зинаида Иванова – изпълнителен секретар на Общонароден комитет Васил Левски и специален гост на децата от групата в ЦДГ „Соня“.

Кръстница и напътственик на малките последователи на идеите на Васил Левски стана Станка Палазова – дългогодишен председател, активист и член на Общински комитет "Васил Левски".

Събитието уважиха Венцислав Спирдонов – Председател на Общински съвет-  Велико Търново и член на комитета, Зинаида Иванова – изпълнителен секретар на Национален комитет „Васил Левски“, Румен Петров – Председател на Общинския комитет, проф. Петко Петков и други членове и активисти на организацията.

Децата с интерес изслушаха разказа за живота и делото на Апостола,  поднесен в достъпен детски вариант от проф. Петко Петков, преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“

На фона на патриотични детски песни прозвуча и стихотворението „Аз съм българче“ от Иван Вазов. Личността  на Дякона е една от малкото оказали се достъпни за възприемане и разбиране от децата от предучилищна възраст. При запознаването на малчуганите с образа, личността и делото на В. Левски педагозите от ЦДГ „Соня“ следват  разработена  методика, за да поднесат знания на малките в достъпен вид .

В групата на  детската градина е обособен кът с подходящи изображения и реквизити на Левски. По традиция децата членове на този комитет  участват в различни инициативи, събития и дейности свързани с почит към големия герой. За дейността си групата води специална летописна книга – предоставена от кръстницата.

Малките деца проявиха изключителна отговорност към събитието и участваха в символичен „Лъвски скок“ и освен членски карти получиха книжки с разкази за Левски и тениски с образа му, които побързаха да облекат.