„Исках да се подпра на оградата. Хванах се едновременно за оградата и коша, когато ме удари силен ток. Много се уплаших, повече, отколкото ме заболя ”, сподели 10-годишното момченце, което влезе в болница след токов удар на площадка за игра във великотърновско село.

Детето се е допряло до стълб на уличната лампа и го ударило ток. Момченцето има изгаряния по ръцете, по гърдите и по краката, предава NOVA

Инцидентът се случва в петъчната вечер, около 21 часа, в центъра на село Миндя, пред самоделно направен баскетболен кош. Момченцето хваща основата на стълба, която всъщност е мантинела, и го удря ток. Повече от 20 години уличната лампа в село Миндя функционира без проблем. До края на миналата седмица.
„Около 21 часа ни се обадиха, че Христомир е бил ударен от ток. Веднага с мой приятел дойдохме на мястото. По дланите имаше мехури от изгаряния, и по гърдите. ”, разказа Николай Гагов - бащата на пострадалото дете.

„Една майка беше до детето и му държеше ръчичката. Останах до него, а мой приятел извади фазомер и видя, че наистина има ток по мантинелата, която е основата на баскетболния кош”, каза още той.

Лампата е поставена на импровизиран стълб от мантинела. Към нея е закрепен и баскетболният кош.

„Съжалявам за случилото се. Извинявам се и на родители и на близките на детето”, заяви кметът на село Миндя Иван Иванов.

„Аз съм кмет и кметски наместник, в зависимост от закона, от 2003 г. Кошът съм го заварил още оттогава. Единствено сме подменяли елементи и сме го боядисвали преди години. Няма документи за поставянето му”, посочи той. И допълни: „Смятам, че след като има такъв инцидент, нещата не са според изискванията”.

От фирмата, поддържаща уличното осветление, заявиха че вече са отстранили проблема.

„Щом е светела, значи правилно е била подвързана. Възникнал е някакъв дефект. Но като съоръжение трябва да се постави на стълб. Навремето така са го решили и това е дало предпоставка да стане това нещо”, заяви инж. Георги Гугучков – представител на фирмата поддържаща уличното осветление.
Лампата и баскетболният кош ще бъдат отстранени и заменени с оригинален стълб за улично осветлени и професионален кош. А семейството на пострадалото дете е категорично, че ще търси - първо психолог за детето, а след това - правата си в съда. 
nova.bg