Даниел Панов посрещна дипломатическия корпус на Румъния
Даниел Панов посрещна дипломатическия корпус на Румъния / netinfo
В Музей „Възраждане и Учредително събрание кметът на Велико Търново Даниел Панов и председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов посрещнаха дипломатическия корпус на северната ни съседка. Румънските посланици в Литва, Германия, Хърватия, Португалия, Кипър, Италия, Словения и Швейцария, както и българският посланик в Румъния Тодор Чуров са на двудневно посещение в старопрестолния град. Визитата на гостите в България е по повод българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Даниел Панов посрещна дипломатическия корпус на Румъния
netinfo

Кметът Даниел Панов благодари на посланик Тодор Чуров за организацията на посещението, а дипломатът изказа признателност за гостоприемството. Градоначалникът разказа на гостуващата делегация за столичния период на Търновград, за възхода на Второто българско царство по времето на Асеневци и за Търновската патриаршия. Не бяха пропуснати и бележитите държавнически събития в новата история - заседанието на Учредителното събрание, изработването и приемането на Търновската конституция, обявяването на Независимостта, бързото развитие на България при управлението на големия държавник и търновец Стефан Стамболов.

Даниел Панов посрещна дипломатическия корпус на Румъния
netinfo

Даниел Панов припомни, че само преди седмица на конференция на много високо ниво, провела се в България, за първи път публично бяха обсъдени новата многогодишна финансова рамка и бюджета на ЕС за периода до 2027-а година. Предложението на Еврокомисията е средствата за кохезионна политика и за България, и за Румъния да бъдат увеличени с 8% спрямо предишния програмен период

Във Велико Търново и архитектурния резерват Арбанаси дипломатите ще посетят крепостта Царевец, средновековната църква „Рождество Христово“, Самоводскатата чаршия, Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов“ и Парка с миниатюри „Търновград – духът на хилядолетна България“.