92 случая на варицела са регистрирани на територията на Великотърновска област за седмица. От Регионалната здравна инспекция уточняват, че става въпрос за периода 6-10 март. Анализът на експертите показва, че засегнати от заразата са седем от десетте общини в областта. Изключение правят Елена, Стражица и Сухиндол.

Най-много заболели от варицела има в Павликенска община. Там случаите са 37. Следва община Велико Търново – с 31 заразени. В останалите административни региони болните са по-малко – в Полски Тръмбеш – осем, в Лясковец – шестима, в Свищов – петима, в Златарица – четирима и в Горна Оряховица – само един.

Случаите на варицела от началото на годината са 380, като увеличението за последните седем дни е почти трикратно.

Бум на варицела във Варненско

Варицелата, известна още като лещенка, е инфекциозно заболяване. Основните симптоми са висока температура и характерен обрив по тялото. Най-често боледуват децата на възраст от 2 до 10 години. Заразният период започва 1-2 дни преди появата на обрива и завършва когато всички кожни лезии се покриват с корички. Заболяването протича по-тежко и с повече усложнения при възрастни. Вирусът се предава от човек на човек чрез директен контакт, инхалация на аерозоли от инфектирани секрети от респираторния тракт на болни или на аерозоли от течност на мехурчета по кожата. Инкубационният период е от 1 до 3 седмици.

Ранната диагноза на заболяването се поставя изключително по клинични и епидемиологични данни. При появата на обриви по тялото всеки заболял трябва да потърси лекарска помощ. В тези случаи е препоръчително да се обърнем към общопрактикуващите си лекари, инфекционисти или педиатри.  Лечението на заболяването е индивидуално и се назначава само от компетентен специалист. Леките форми на заболяването не се нуждаят от системно лечение. Болните могат да се лекуват в къщи като приемат средства, понижаващи повишената температура и използват пудри за обривните елементи, съдържащи средства, облекчаващи сърбежа и препятстващи вторичното бактериално замърсяване. При тежките форми на болестта се налага спешна хоспитализация. 
Агенция "Фокус"