Близо 3300 млекопроизводители ще искат индивидуални квоти
Близо 3300 млекопроизводители ще искат индивидуални квоти / netinfo

“3 348 са млекопроизводителите във Великотърновска област. Очаква се почти всички да подадат заявления, за да получат индивидуални млечни квоти”, съобщи Пенка Стателова от Областна дирекция „Земеделие и гори” –Велико Търново.
До 15 януари млекопроизводителите трябва да подадат заявления за получаване на индивидуални млечни квоти за периода 1 април 2007 – 31 март 2008 година. Квотите са част от общата пазарна политика на Европейския съюз и ще бъдат установени на базата на анкетни проучвания сред млекопроизводителите направени през 2004 и 2005 година. Ограничаването на производството на сурово краве мляко има за цел да стабилизира пазарите на мляко чрез постигане на баланс между търсене и предлагане. От друга страна, ограничаването на производството има за цел да осигури и по-добър жизнен стандарт на фермерите, да подобри конкурентноспособността на млечните продукти на международните пазари и да стимулира консумацията на мляко и млечни продукти в Европейския съюз. Квотата определена за българските производители е 979000 тона мляко.
Освен заявления млекопроизводителите трябва да подадат и декларации, в които да посочат какво е количеството на произведеното мляко, както и броя на млекосъбирателните пунктове, на които са продавали стоката си. До края на месец март всеки млекопроизводител трябва да сключи договор с изкупвач на мляко, одобрен от министъра на земеделието и горите.