Беседват с жените по селата за превенция на онкологичните заболявания
Беседват с жените по селата за превенция на онкологичните заболявания / DarikNews.bg, архив

Здравни беседи за профилактиката на онкологични заболявания при жените ще се проведат във великотърновското село Леденик и в гр. Бяла черква, община Павликени. Дискусиите ще води акушер-гинеколът д-р Мавроди Калейнски. Беседата в Леденик е тази вечер от 18,00 ч. в голямата зала на местното читалище, а в Бяла черква - на 17 юли в сградата на Местния клуб за развитие на общността (първи етаж на кметството).  

Здравните дискусии се организират от великотърновския Център „Амалипе" в рамките на проект: "Общностен мониторинг на здравните услуги в малцинствени общности", финансиран от здравната програма на Институт "Отворено общество", Ню Йорк. Целта на срещите е да се запознят жените от местната общност с начините за превенция на онкологичните заболявания, причините, довели до тези заболявания и начините за тяхната профилактика, ранна диагностика и лечение.

До края на юли такива дискусии ще се проведат и в други населени места на общините Павликени и Велико Търново, в които Център „Амалипе" е създал Клубове за развитие на общността - Стамболово, Батак, Върбовка, Водолей и в горнооряховския квартал Калтинец. След дискусиите в съответните населени места ще се проведат и здравни прегледи за профилактика на онкологичните заболявания при жените.