Актуализиране на учебните програми искат директори на средни икономически училища
Актуализиране на учебните програми искат директори на средни икономически училища / DarikNews.bg

Учебните програми в икономическите техникуми и професионални гимназии трябва да бъдат актуализирани съобразно изискванията на бизнеса. Около тази идея се обединиха директори на средни училища с икономически профил, които участваха в кръгла маса в Свищов на тема „Методология на обучението по икономика - конвергенция между средното и висшето образование", организирана от Образователен и кариерен център при Стопанска академия „Димитър А.Ценов".

Двудневният форум бе част от проявите, посветени на 75-годишнината на свищовското висше училище и в него участваха над 20 директори, помощник директори и главни учители от страната, част от които са възпитаници на Стопанска академия. Целта на работната среща бе да се дискутират проблемите при обучението по икономика и връзката между средното и висшето образование, както и да се обсъдят възможности за партньорство и сътрудничество между Стопанска академия и средните училища, в които се преподават икономически дисциплини.

Коментирайки необходимостта от актуализация на учебните програми в професионалните икономически училища, директорите споделиха, че при сега съществуващите някъде липсва възможност за междупредметни връзки, има повтаряне на учебен материал или пък няма синхрон между учебните предмети.

Предложение, което ще бъде отправено към МОМН визира за в бъдеще оценяването на държавните изпити по теория и практика да бъде извършвано както при ДЗИ (държавен зрелостен изпит), т.е. националните изпитни програми да бъдат разработвани от същата експертна комисия, която прави държавните експертни изисквания.

Друга идея, която споделиха директорите е за признаване на оценката от държавния изпит по теория и практика като вход за висшите икономически училища. Идеята бе приета от участващите представители на Стопанска академия и проф. Кирев пое ангажимента да внесе предложението за обсъждане от академичното ръководство.

По време на кръглата маса бяха споделени и добри практики в насока партньорство на средните икономически училища с представители на бизнеса. Според по-голямата част от участващите във форума, заложените в учебните програми часове за практика на учениците в реалния бизнес не са достатъчни. В по-големите градове партньорството с работодателите се осъществява по трудно, докато в по малките - работни места за стажуващи ученици се осигуряват по- лесно. В тази връзка директорът на ДТГ „Димитър Хадживасилев" в Свищов - Румяна Иванова сподели, че в училището е създаден Център за кариерно развитие и предприемачество, чийто екип си сътрудничи с Кариерния център при Стопанската академия.