двойка развод
двойка развод / Thinkstock/Getty Images

Великотърновските адвокати са шокирани от увеличения брой на молбите за развод в региона. Тенденцията през последната година е за образуване на все повече бракоразводни дела. За последната седмица трима души са потърсили съдействие от кантората на адвокат Ирена Стасинопулу, която е сред най-предпочитаните юристи в града. Лекарите казват, че за всяка смърт си има причина, същото е положението и с разтрогването на брачния съюз. Само че през годините причините за разводите са се променили значително. Класическата свалка на съпругата с богатия работодател вече не е на дневен ред. Тежката икономическа ситуация, обедняването на населението и липсата на достатъчно работа се оказват проблем номер 1 за съвременните семейства.

Финансовите трудности изострят взаимотношенията

Финансовите проблеми в семействата буквално са основната причина за разрухата на един брак, твърди Ирена Стасинопулу. Много често мъжете остават без работа и се затварят в себе си, докато жените, особено ако са майки, се мобилизират до краен предел и започват да търсят изход от ситуацията. В същото време мъжът се чувства несигурен, а жената взема в свои ръце издръжката на семейството. От там започват и търканията, упреците и скандалите в дома. Понякога се стига до побоища, в най-добрия случай само до изпочупване на имущество. Имало наскоро и мъж, който дошъл да се развежда, защото жена му изкарва повече пари и работи постоянно...

Алкохолът също разбива семейства

Спиртните напитки се оказват огромен враг за семействата. Мъже и жени се отдават на чашката, което допълнително обтяга отношенията вкъщи. Алкохолизмът е масово явление, твърди адвокат Стасинопулу. Всеки трети случай на развод при нея е свързан с употреба на алкохол. Обострянето на отношенията между съпрузите провокира много хора към чашката, засилва се и домашното насилие. Друг сериозен проблем са постоянните скандали, на които децата стават свидетели. В съвременния свят родителите не обръщат внимание, че повишават тон пред тях, смята адвокат Мая Янкова. По думите й децата са силно стресирани, дори на училище. Само допреди няколко години децата, които живеели с един родител, били единици, а сега вече са над 50%.

Има два вида разводи

Прибързаните сватби при младите хора са първата голяма група, която е клиентела на адвокатите в старата столица и въобще в страната. Не отдавна в кантората на Ирена Стасинопулу и Мая Янкова имало два такива случая. При това на хора, които се женят и се развеждат само след 24 часа. Много често такива бракове свършват зле, защото младие се женят без да се познават. Най-честата причина за това е случайна бременност. Последващите задължения обаче идват в повече на младоженците, които в един момент вече не издържат да съжителстват и подават молба за развод. Децата често отиват при баби и дядовци. Според адвокат Стасинопулу има износване на ценностите. По думите й младите хора не приемат брака като основна клетка на обществото. Втората група разводи са на хора, които са около 40-те. При тях отношенията са изпънати и износени до краен предел. Особено ако има финансови проблеми. Единият от двамата се чувства неоценен и нереализиран. В повечето случаи „смачкани” се оказват мъжете, които предпочитат да пият в комшията и да си купят нещо за колата, отколкото да си намерят някаква работа.
Не са малко и случаите, в които адвокатите успяват да убедят съпрузите да не се развеждат. Преди време имало и мъж, който се развел с първата си жена, оженил се за втора, развел се отново, заживял с трета, но накрая отново се оженил за първата си съпруга.

Лошият секс също разваля семейства

Темата за секса все още е табу, малко семейства посещават сексолог, за да подобрят нещата. Но пък в съда развеждащите се били доста разкрепостени и описвали различни ситуации като причина за разтрогване на брачния договор. Жените често споделяли като причина, че мъжете им били лоши любовници, или ги принуждавали да правят неестествени неща в леглото, за да задоволят сексуалното си въображение. Мъжете пък обяснявали, че постоянните скандали водели до временна „неработоспособност” в интимните отношения, за което пък били виновни жените.

Изневярата вече не е фактор за развод

Развод заради любовница или любовник вече е почти немислим. Обикновено жената си намира заместител не с мисълта да се разведе, а за да си компенсира липсите вкъщи, твърди адвокат Янкова. В близкото минало мъжете били по-силни и отговорни, затова си намирали и по-млади любовници. Сега това е рядкост, има такива случаи, но не е толкова масово. Дори в повечето ситуации жените са склонни да си затворят очите, за да спасят брака си. Според адвокатите има и трети вид разводи, които се случват, защото единият от двамата съпрузи е заминал за чужбина. Подобни случаи не са рядкост, защото има мъже и жени, които не са се виждали от години и просто са женени само на хартия.

Увеличават се разводите по взаимно съгласие

Все по-разумно се държат двойките, които са решили да се разделят. В последно време се увеличават разводите по взаимно съгласие. При адвокат Мая Янкова дори имало семейство, което четири поредни години подавало документи за развод, но накрая и двамата се отказвали. В крайна сметка при четвъртия опит се развели, но продължили да живеят като съпрузи. В същото време много тежки стават разводите, които не са по взаимно съгласие и при които трябва да се дели имущество и има деца. В близкото минало тези процеси преминавали по-мирно, но сега хората нямали задръжки и често показвали „керливите си ризи”. Явявали се различни свидетели, случвало се защитници на жената да говорят мили думи за мъжа и обратно.

Сметките отново свързват бившите съпрузи

Нищо не сближава двама млади така, както ипотеката за 30 години, шегува се Ирена Стасинопулу. Много малко са хората, които подписват предбрачен договор и уреждат имущественото си състояние преди да се оженят. Огромен е проблемът с кредите след развода. Задължението остава и за двамата. В много от случаите единият от бившите съпрузи отказва да плаща и се налага другият да води ново дело срещу него. Такива проблеми нямат хората над 60 години, които се развеждат изключително рядко. За тях семейните ценности са над всичко, твърди адвокат Стасинопулу.

Децата са основните потърпевши от развода

За съжаление съвременните родители не се замислят за стреса, който преживяват децата им по време на развод, смятат Ирена Стасинопулу и Мая Янкова. Това е и причината адвокатите да бъдат и психолози в съвременните бракоразводни дела. Във всички такива случаи клиентите се изпращат и при специалисти, защото родителите не забелязват промяната в поведението на децата си. Според Мая Янкова е голяма грешка, че децата са свидетели по време на делата. След това те се чувстват виновни и отиват с мисълта, че трябва да изберат един от двамата си родители. В тази връзка адвокатите от кантората на Ирена Стасинопулу имат желание да направят Консултативен център за родители и деца преди и след развода. За да могат клиентите да получат консултации от психолог и юрист.