6 832 души в областта ще получат помощи за отопление
6 832 души в областта ще получат помощи за отопление / Dariknews.bg

6 832 души във Великотърновска област ще получат целева помощ за отопление през зимния сезон, съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Татяна Шаркова. 4 829 от одобрените молби са за твърдо гориво в пари, 1 147 са за твърдо гориво в натура.

Най-много молби за целева помощ са одобрени в община Стражица - 1 253 и в община Велико Търново - 1 133.

Общият брой на подадените молби за целева помощ е 9 906. Отказ са получили близо една трета от тях. От дирекция "Социално подпомагане" отчитат намаляване на броя на молбите за отпускане на целева субсидия спрямо предходния отоплителен сезон.

1 182 няма да получат пари заради влязлата в сила промяна в законодателството, според която право на помощ вече нямат хората, които през последните 5 години са продали селскостопански или горски имот. Отказ за получаване на целева помощ са получили и домакинства, чиито доход надвишава диференцирания минимум.

Недвижими имоти, които са източници на доходи, дарение или продажба на жилищен или вилен имот и липса на регистрация в Бюро по труда са други  причини за отказ, каза още Татяна Шарковa. Тя уточни, че на одобрените домакинства са изплатени по 113,72 лв. за месеците ноември и декември. Останалите 170,50 лв. за следващите три месеца на отоплителния сезон ще бъдат изплатени до края на януари.