52 520 лв. е новият бюджет на ТД Трапезица-1902, БТС загуби делото за туристическия дом в Окръжен съд
52 520 лв. е новият бюджет на ТД Трапезица-1902, БТС загуби делото за туристическия дом в Окръжен съд / DarikNews.bg

52  520 лева е бюджетът на Туристическо дружество „Трапезица- 1902" за 2012 г., съобщи секретарят му Георги Димитров. 32 720 лева са собствените средства,  осигурени от членски внос, "Турист" ООД и благотворителен бал. За други 17 000 лева се чака подкрепа от Община В. Търново, 2 600 лв. трябва да влязат в касата от спомоществователи.

Заради икономическата криза са намалени разходите за различните видове дейности и са запазени предимно традиционните за дружеството. Липсата на приходите от Туристическия дом, който стои запечатан повече от година, също се отразява на бюджета на организацията. През това лято Дружеството навършва 110 години от основаването си и програмата ще мине под знака на честванията. За организацията на празника и домакинства на състезания "Трапезица- 1902" ще задели 18 620 лева. Други 4 700 лева отиват за участие на клубовете в държавни първенства. 9 200 лева пък са отредени за хонорари на треньори, инструктори, диригенти и корепетитори на хоровете, като в това число влизат и организационните разходи. Предвидени са и средства за данъци и такси.

В календарния план за тази година са заложени ски- поход до връх Шипка, посветен на националния празник Трети март, осмо- мартенски поход на жените, честването на 110 години от основаването на дружеството на 16 март, пролетна екоинициатива "Зелена мисия", състезанието по ориентиране „С карта из Търновград", дни на предизвикателството- пролетна и есенна кампании „Движи се и победи",  както и семинари с учители- ръководители на туристическата дейност в училищата. Средства ще има и за катерачната среща „Янтра-2012, алпийската експедиция до връх Казбек, покоряването на първенците на Сърбия, Черна гора и Албания. През септември в старата столица ще се проведе шампионата по състезателно катерене за деца, младежи и девойки.

Междувременно Българският туристически съюз загуби на окръжна инстанция делото с Община В. Търново за собствеността върху Туристическия дом. То бе заведено през ноември 2010 г., след като със заповед на тогавашния кмет Румен Рашев обектът бе иззет и запечатан. От БТС искаха 96.51% идеални части от сградата, които в момента са собственост на Общината. Те се позоваваха на безвъзмездно отстъпено право на строеж върху парцела държавна собственост от страна на Градския окръжния народен съвет през 1968 г. В крайна сметка обаче съдът отхвърли иска, като неоснователен и недоказан и осъди Туристическия съюз да плати на Общината 15 000 лева адвокатски хонорари. Георги Димитров заяви, че ще коментира решението на съда, след като го получи официално.