5000 изпълнители идват на Петропавловския събор
5000 изпълнители идват на Петропавловския събор / netinfo
Над 5000 изпълнители от цялата страна ще участват в деветото издание на Петропавловския събор на народното творчество. Изпълненията ще надхвърлят 300 и със сигурност ще се свири, пее и играе до късна вечер, съобщиха организаторите от общините В. Търново, Горна Оряховица и Лясковец. Съборът ще се проведе в събота и неделя на три сцени до Петропавловския манастир над Лясковец. Тази година според ротационния принцип домакин и община Лясковец и кмета инж. Димитър Дервишев ще открие събора на 23 юни в 10 часа. Над 15000 лева са отпуснали трите общини за организирането на събора. 2500 лв. дава Министерството на културата. Най- малките участници се очаква да бъдат от танцовия състав “Северняче” в Поликраище.
Групата на хотнишките баби ще пресъздадат обичая “Бабин ден”. Сред Хотнишките баби вече гастролират и живеещи в селото англичанки.
Автобуси на “Пътнически превози” В. Търново ще извозват гражданите на Старата столица до събора през двата дни по маршрут: Автогара “Запад”- “Качица”- спирките на градския транспорт по улица “Н. Габровски” до пазара - община В. Търново и през разклона за Малък чифлик и село Шереметя до Петропавловския манастир. Автобусите ще тръгват от В. Търново в 9, 30; 11, 30; 14, 30 и 16, 30 часа, а от Събора в 10, 30; 13, 30;

„Съборът на народното творчество е уникален и с него ние показваме на всички, че трите града – В. търново, Лясковец и Горна Оряховица, могат да си сътрудничим успешно не само в изграждането на инфраструктурата, но и в духовната сфера”, каза инж. Дервишев. Повече чуйте в прикачения файл.