30 пациенти е върнала  Болницата по кардиология за два дни
30 пациенти е върнала Болницата по кардиология за два дни / DarikNews.bg

30 пациенти е върнала Болницата по кардиология във Велико Търново през последните два дни, съобщи директорът и д-р Нора Цветкова. Специализираната клиника спря приема на планови пациенти, заради намаления от здравната каса бюджет.

 Ръководството на болницата е подготвило всички документи, но отказва да подпише договора с РЗОК, в който е предвиден задължителен прогнозен бюджет от 1 млн. 284 хил. лв. за последното тримесечие. Периодът обхваща месеците декември, януари и февруари. Към днешна дата ние сме надвишили тази сума с 400 000 лева и няма пари за лечение на повече пациенти, коментира д-р Нора Цветкова.

По думите й бюджетът е редуциран с 60%, което поставя под въпрос дори спасяването на живота на спешните пациенти. През последните два дни са приети петима такива, като днес реаномобил на болницата ще откара един от тях в столицата за сметка на лечебното заведение.

В мирно шествие преминаха по улиците на В. Търново медиците днес и спряха пред сградата на Здравната каса. Персоналът на болницата издигна плакати и срещу разпореждането на Здравното министерство за прием до 8 пациенти дневно и покани министър Стефан Константинов да бъде деветият. „Сърцето никога не спира" и „Животът е един, а министри много", пишеше още на плакатите. Клиниката стартира и подписка за защита правата на пациентите и достойно лечение.