16 земеделски министри от Европа с покани за Националния събор на овцевъдите
16 земеделски министри от Европа с покани за Националния събор на овцевъдите / Дарик нюз
16 земеделски министри от Европа с покани за Националния събор на овцевъдите
71533
16 земеделски министри от Европа с покани за Националния събор на овцевъдите
  • 16 земеделски министри от Европа с покани за Националния събор на овцевъдите

Покани до 16 министри на земеделието на европейски държави са изпратени за третото издание на Националния събор на овцевъдите, съобщи организаторът му Симеон Караколев. Председателят на Националната асоциация за развъждане на синтетична популация българска млечна информира, че поканите са лично от министъра на земеделието и храните Димитър Греков. Форумът ще се проведе от 3 до 6 май върху 200 декара на Арбанашкото плато. Земята е на Петропавловския манастир и отдадена под наем на организаторите на събитието за срок от 10 години.

Очакват се делегации от Румъния, Сърбия, Македония, Грузия, Словакия, Чехия, Унгария, Молдова, Австрия, Словения, Беларус, Русия, Испания, Турция, Украйна и Полша, като освен земеделските министри са поканени и браншовите асоциации на тези държави. На 5 май ще се проведе кръгла маса за всички чуждестранни делегации, на която ще представят развитието на овцевъдството в държавите си пред български фермери. „Вече е ясно, че съборът няма аналог в Европа. Това е събитие, съчетаващо в себе си стопанка и етнокултура, народен фолклор във всеки един аспект на овчарството”, коментира Симеон Караколев.

Изключително богата е програмата на събора. Включени са изложения на животни, продукти от мляко, вълна, кожа и месо, изложба на икони, фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце”, пленер, народни борби, състезания, кулинарни шоута с шеф Петров и Ути Бъчваров, а всяка от четирите вечери ще завършва с народни веселби. На Гергьовден /6 май/ програмата ще завърши с гала- концерт на наградените изпълнители.

Чуйте още за събора в звуковия файл от Симеон Караколев.